Лидия Ганева с първа благотворителна изява

Лидия Ганева - представителката на България на детската Евровизия - с първа благотворителна изява. Талантливото момиче се включи в представянето на книга, написана от българската офталмоложка, Анелия Хохвартер, която от дълги години живее и работи във Виена. Средствата от закупуване на книгата се събират за робот, който помага за лечението на трудноподвижни хора.Вижте репортажа на Антоанета Чакандракова и Васил Кръстев.

от БНТ
08:30, 30.09.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Роботът, наречен „локомат" помага успешно в рехабилитацията на деца и възрастни със засегнати крайници. Използва се за лечението на детска церебрална парализа, инсулт, Паркинсон и други заболявания. В Австрия има 26 такива робота, а в България - все още нито един. д-р

Анелия Хохвартер, офталмолог: Прави го единствен по рода си в света, защото по тялото се залепват сензори, които дават информация до компютъра за стойката на пациента, кои мускулни групи и части на тялото се натоварват, кои не и чрез обратна информация тези групи от робота се карат да работят по-активно. Целта е да се вдигнат хората от инвалидните колички. Годишно, локоматът може да обслужи 1000 пациенти. В България за такъв вид рехабилитация чакат над 20 000 души. Апаратът струва около 370 000 евро. Парите се събират от продажбата на книгата „Пътуване". Тя е написана от доктор Хохватер по време на лекарска мисия в Етиопия.
д-р Анелия Хохвартер, офталмолог: Аз съм абсолютно убедена, че с продажбата на тази книга няма да стане закупуването, защото това не е Хари Потър. Това е едно пътуване за моя живот, който живях през последните 2 години по лекарски мисии и мислите, които ме нападнаха там.

Средства постъпват и от дарения. В кампанията се включи и талантливата Лидия Ганева. Тя сама поискала да подкрепи инициативата.

Лидия Ганева: Защото искаме да помогнем на хората, които имат нужда.
Невяна Ганева, майка на Лидия Ганева: Когато човек успее успехът му не бива да бъде самоцелен. Той трябва да донесе и нещо на останалите - не само на теб. Тя се занимава с изкуство и предава чувството, сърцето си и има послание винаги, когато излезе на сцената. И решихме, че бихме искали да участва на събитие като това, което може да помогне на други деца и не само на деца, но и на хора, които имат нужда.

Лидия усилено се готви за участието си „Детската Евровизия" и очаква с нетърпение конкурса, който ще се проведе на 20-ти ноември в Малта.

Лидия Ганева: Репетирам. Ходя на пеене. Вълнуваш ли се преди конкурса? Да. Това ми беше мечтата и аз много се вълнувам.

За зрителите на БНТ Лидия разкри, че премиерата на песента „Вълшебен ден", с която ще се яви на конкурса, ще е след броени дни - на 2-ри октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бъчварова: Ново звено на МВР ще следи за повишаване сигурността по границите
Бъчварова: Ново звено на МВР ще следи за повишаване сигурността по границите
Светът се прощава с Шимон Перес
Светът се прощава с Шимон Перес