НОВИНИ

Нови две временни анкетни комисии: за картела на горива и за мини "Бобов дол"

Депутатите създадоха две временни анкетни комисии. Едната ще проверява данните за картел на горивата и ще се ръководи от Валентин Николов от ГЕРБ. Преди дни Комисията за защита на конкуренцията установи картел между 6 петролни компании, след проведено разследване за нарушение на пазара на горива. Другата комисия ще се занимава с концесията за добив на въглища от мини "Бобов дол", участък Бабино. Неин председател ще бъде Делян Добрев от ГЕРБ.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:33, 20.10.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

И управляващите, и левицата поискаха проверка заради съмненията за изкривяване на конкуренцията на пазара на горивата и злоупотреба с господстващо положение. Мнозинството в залата подкрепи предложението на ГЕРБ за създаване на комисия, която ще анализира информацията по темата за периода от 2008-ма до юли 2016-та година. От ГЕРБ посочиха и тезата на Гражданската инициатива за справедливи цени на горивата.

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Съществуващите картелни споразумения, поддържащи значително по-високи цени на горивата в България са ощетили държавата и българските граждани с над 3 милиарда лева за последните години.

Мартин Димитров, РБ: В периода 2012-2016 година средните цени на дизела и бензина бяха над средноевропейските, което означава, че има нещо съмнително на този пазар на горива.

Румен Гечев - БСП - лява България: Къде е заровено кучето, както се казва! Стотици милиони левове не влизат в хазната на България, както в Холандия и Германия, а влизат в хазната на тези, които продават горивата.

Йордан Цонев, ДПС: Нашият акциз е най-нисък в Европа, транспортните разходи също са средни за Европа, пък да кажем в дизеловото гориво в определени периоди сме били на първо място, в други на трето по мащаб на цената на това гориво.

Емил Димитров - Патриотичен фронт: Защо тази тема е важна - защото имаме един сив сектор, който постоянно генерира приходи, които работят и за партийните системи, и за купуване на гласове.

Комисия от 20 депутати ще проверява и концесията за добив на въглища от мини "Бобов дол", участък Бабино. От ляво заявиха, че има и договор на наем за мината. От ГЕРБ посочиха, че трябва да се провери как частно лице, възползвайки се от държавен капитал, се облагодетелства чрез концесията с 35 милиона евро. И днес не мина без задочни спорове между ГЕРБ и опозицията. Управляващите обвиниха БСП и ДПС, че масово отсъстват от залата, въпреки че те са настоявали парламентът да работи по време на кампанията.

Красимир Велчев - ГЕРБ: Пречи се на работата и каква беше целта - народните представители на ГЕРБ и партиите, които ни подкрепят, да седят в залата, през това време те да си провеждат спокойно кампанията с пари на парламента.

Таско Ерменков - БСП - лява България: Подготвяме си работа за комисии, те няма как да се подготвят в залата, когато има теми, които нас ни касаят, влизаме вътре, обсъждаме ги, а както виждате - не сме провалили нито едно гласуване до сега.

По средата на заседанието днес в залата се оказа, че гласуват само 35 депутати. Кворум беше събран отново след поименна проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детско полицейско управление
Детско полицейско управление
Започва новата изкупна кампания на тютюна в Благоевградска област
Започва новата изкупна кампания на тютюна в Благоевградска област