НОВИНИ

Искали ли са убежище експулсираните турски граждани?

Пет дни след като България върна седем турски граждани на Турция, роднини на задържаните разказват, че нямат никаква връзка с близките си. Твърдят, че те са поискали убежище у нас и че са изведени от страната незаконно. От МВР отново повториха, че на турските граждани е осигурен преводач, но те категорично са отказали да кандидатстват за статут у нас. Според експертите, Гранична полиция е действала в рамките на закона и правилно е извела чужденците.

bnt avatar logo
от А.Марков, Т. Игнатов
17:50, 20.10.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

На седмината турски граждани е осигурен лицензиран преводач, разяснени са им правата и те са отказали да кандидатстват за статут у нас-заявиха официално за БНТ от Вътрешното министерство. На турците е било разяснено, че имат право да обжалват както 24-часовото си задържане, така и принудителното отвеждане до границата. Турските граждани собственоръчно са удостоверили върху документите, че са запознати с всичко това и са отказали да обжалват. Нещо повече - след като им е разяснено, че могат да кандидатстват за убежище и/или хуманитарен статут, те са отказали както на българските, така и на румънските власти, където са били задържани. Според експерти, ако са искали убежище, чужденците е можело да подадат молба по всяко време - дори и след като са влезли и са прекосили цялата територия на България незаконно.Но това не е направено.

Марин Марковски, адвокат
Тази процедура, която е свързана с протокола за реадмисията не може да бъде спряна. Тя си действа. Имат право да ги върнат веднага Гранична полиция. Трябвало е просто като минат в България да отидат в София и да пуснат една молба до председателя на комисията за бежанците и оттам нататъка да си останат в България, но те са искали да отидат на друго място, а не в България. Това е проблемът."

И още: съгласно реадмисионното споразумение с Турция, Гранична полиция не е длъжна да уведомява омбудсмана кого извежда, заяви Марковски.

Единият от изведените турци е учител на име Сонер. Брат му, Саид, който живее в Германия, е бил във връзка с него постоянно по време на задържането му и отвеждането му в Турция. По думите на брата, учителят Сонер е поискал убежище от българските власти в 18:15 в петък, 14 октомври.

Саид, брат на един от екстрадираните турски граждани
Към 18:15 ми писа отново. Обясни ми, че са поискали убежище и че полицията им е казала, че ще ги водят към Център за настаняване в София.

В 23 ч. Сонер вече бил в Любимец, откъдето пишел на брат си. Саид наел адвокат, който веднага да отпътува за Любимец и който трябвало да пристигне в 11 ч. в събота сутринта. Сонер, обаче, пил предаден на турските власти в 5 сутринта.

Саид, брат на един от екстрадираните турски граждани
Сега нямам никакви новини от собствения си брат. Той е учител. Има кола и къща в Турция, но след всички политически събития, иска политическо убежище в България. Не може България да извърши подобно нещо! Това противоречи на европейските принципи.

Оттогава досега семейството няма връзка с учителя. Пред БНТ омбудсманът Мая Манолова отново заяви, че нито тя, нито нейни представители са присъствали при предаването на седмината турски граждани, както изисква законът.

Мая Манолова, омбудсман
Но за да улесня тяхната работа и да има работещ механизъм. Да не се разсейват следващия път, когато се извеждат турски граждани обратно в Турция в момента пишем правила. Мога да ги синтезирам по следния начин. Ние си оставаме телефоните аз и трима мои експерти и сме денонощно на разположение. За всеки един случай на гражданин, който се извежда принудително от България да бъдем уведомявани.

Защо турските граждани са отказали да кандидатстват за статут у нас и защо роднините им твърдят обратното - остава неясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-много европейски пари за пътища, а най-малко за бизнес в Югозапада
Най-много европейски пари за пътища, а най-малко за бизнес в Югозапада
Усмивките на хора със синдром на Даун във фотоизложба пред Народния театър
Усмивките на хора със синдром на Даун във фотоизложба пред Народния театър