НОВИНИ

73 години от рождението на Христо Проданов

Днес се навършват 73 години от рождението на Христо Проданов, първия българин, покорил връх Еверест без кислороден апарат. В родния му град Карлово, ученици и негови близки приятели отбелязаха рождената му дата. Те предложиха да бъде направен музей в чест на алпиниста.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
19:20, 24.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Вдъхновен от подвига на Христо Проданов, бивш ученик на училището в Карлово, носещо името на човека, покорил Еверест, реши да организира среща-разговор с близки приятели на алпиниста.

"Върховете, които искам да покоря, това са... не е задължително да са върхове в планината... Може би щом имам желание да направя нещо такова, това е един мой връх в реализирането ми като човек", каза Борис Михайлов.

За приятелите на Христо Проданов, най-ярките спомени които ще останат завинаги в сърцата са моментите, в които са катерили заедно.

"Катерихме на Врацата. Бях пуснал моите момчета да катерят, аз бях останал сам. Той дойде отнякъде, както винаги е от по-бързичките, и вика: "Какво правиш?". Викам: "Момчетата катерят, а ти какво правиш". "Ми, стоя", той вика. "Тръгвай с мене." И тръгнахме малко по-късно от другите момчета по стената на Врацата, колегите знаят кой е този масив, врачански катерачен. И от последни излезнахме първи.

По време на срещата алпинистът Петър Даскалов припомни, че общата скръб за Христо Проданов след смъртта му е била съизмерима със скръбта след обесването на Левски. По-рано през деня пред паметника на българския алпинист бяха поднесени цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите се захванаха с поправките в Изборния кодекс
Депутатите се захванаха с поправките в Изборния кодекс
​Атанас Мерджанов: Докладът на Аликс Партнерс за КТБ беше абсолютно ненужен
​Атанас Мерджанов: Докладът на "Аликс Партнерс" за КТБ беше абсолютно ненужен