Стартира първият кафе-университет в България, в който освен професионалисти, ще могат да се обучават и любители. В него специалистите ще могат да се сертифицират с международно признати от Italian Barista School сертификати.
Университетът за бариста майстори отваря врати през март. За мотива да инвестира в неговото създаване ни разказва Стойко Петров, който внася световната практика на родна земя.
"Да работим за повишаването на еспресо културата в България", заяви той. "И е много важно да знаем повече за него. За да изпитаме повече удоволствие, но и защото кафето е важно да има здравословен ефект за нас."
Студентите ще имат теоретична и практическа подготовка. Като в курсовете за професионалисти ще се набляга на тънкостите в правенето на ароматната течност, а любителите ще се запознаят с кафето от неговото начало до правилното му приготвяне. И още.
"Най-важна е едрината на смилане, ръката на баристата", каза Николай Орачев.
Николай ни казва и на какви критерии трябва да отговаря горещата напитка.
"Показателите, по които може да преценим, че едно кафе е направено както трябва, са добрата крема, плътността на напитката и ароматите на самото кафе."
Баристът развенчава и мита, че дългото кафе е по-слабо и безопасно за здравето. Тези и още много факти за кафето ще научат курсистите, който след завършването му могат да получат и международно признат бариста сертификат след полагане на изпит. А за любителите остава удовлетворението, че гостите им ще пият истинско, качествено и здравословно приготвено еспресо.