НОВИНИ

От нашия пратеник в Русия: Вероятно атентаторът е поддържал връзка с ислямисти

Един човек пострада при взрив в Ростов на Дон. Мъжът открил пакет край училище. Когато го отворил, взривното устройство се задействало и откъснало дланта му. Четири дни след атентата в метрото в Санкт Петербург все още никой не е поел отговорност.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:12, 06.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Четири дни след атентата в метрото, животът привидно изглежда спокоен. Тази сутрин обаче е бил евакуиран 9-етажен блок в града. В един от апартаментите там е било намерено взривно устройство. Твърди се, че в квартирата е била обитавана от жители на централноазиатски републики. Засега са арестувани трима души и няма повече подробности по случая.

Основната версия за атаката в метрото на Санкт Петербург, по която се работи е, че тя е организирана от групировката "Ислямска държава". Извършителят Акбаржон Джалилов вече е идентифициран от неговите родители, които дойдоха тук. Предполага се, че дистанционно е поддържал връзка с бойци от Узбекистан, които са воювали или воюват в момента в Сирия на страната на "Ислямска държава" и които дистанционно са го насочвали как да приготви самоделните бомби. Бомбата във вагона, в който е пътувал е представлявала пожарогасител, натъпкан с пирони и гайки и 1 кг тротил.

Вече са идентифицирани всички 13 невинни жертви на атентата, а над 50 са ранени. В Санкт Петербург са арестувани и 8 души, които са вербували хора към групировката "Ислямска държава", но засега не се знае дали тези арести са свързани пряко с атентата.

Вижте повече в прякото включване на Цветана Кръстева във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения, сочи проучване
Сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения, сочи проучване
Община Пловдив връчва първите туристически награди
Община Пловдив връчва първите туристически награди