НОВИНИ

От нашите пратеници: Санкт Петербург оплаква жертвите на атентата

Всички 14 души загинали при взрива в метрото на Санкт Петербург вече са идентифицирани, сред тях е предполагаемият терорист, родом от Киргизстан. Останалите 13 души са невинни граждани. Нашите специални пратеници в Санкт Петербург разговаряха с майката и бащата на един 20-годишен студент от Казахстан Максим Аришев. Той е учил в Санкт Петербург. Родителите му са пристигнали там, за да приберат тялото му. Именно Максим първоначално беше смятан за извършител на атентата, защото тялото му е било силно поразено от взрива. По-късно следствието установява, че той се е намирал най-близо до терориста. Ето какво споделиха пред камерата на БНТ родителите на Максим.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Илия Иванов
08:01, 06.04.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Виталий Аришев, баща на Максим: "Максим беше студент, в трети курс, от Алма Ата, от Казахстан. Ние сме родителите му. Учеше се добре, обичаше този град. Обичаше приятелите си. Можете да видите колко негови колеги от университета са дошли тук. И за съжаление трагично загина в метрото. Преди това си купи самолетен билет за Казахстан, щеше да пътува за лятната ваканция, но за съжаление полетът ще бъде без него."

Виталий Аришев, баща на Максим: "От следствието казаха, че много близо е стоял до терориста, умрял е веднага. Цялото му тяло е надупчено, в шрапнели."

Ирина Аришева, майка на Максим: "Все едно, че се е разболял от шарка. Даже костите му са надупчени."

Виталий Аришев, баща на Максим: "Дадоха ни паспорта му, той е дебел и целият е продупчен, всички страници."

БНТ: Казахте, че искате да се говори за него с усмивка. Какво искате да кажете на хората с това?

Виталий Аришев, баща на Максим: "Вчера цял ден плакахме, много ни е трудно, а днес просто искаме да подкрепим и студентите, които учеха с него, и целия Петербург."

Ирина Аришева, майка на Максим: "Нямаше да му хареса, ако ни види да плачем. Вчера цял ден плакахме. Стига вече. Трябва да пуснем детето да си отиде."

Ирина Аришева, майка на Максим: "Знаете ли какво разбрах за тези дни. Момчето умря и всички пишат - ето, терористи, всичко в света е лошо. Не, не е. Едно момче - и целият свят - и в Америка, и от Малдивите, и хора от Канада, и от Корея - пишат ни и предлагат помощ, всички са заедно. Не е лош светът. Добър е. А неговата смърт - как да кажа, тя показа, че ние в крайна сметка сме единни"

;

Тези истории показват, че жертвите на тероризма са абсолютно невинни хора, които нямат нямат нищо общо с политиката. Нямат нищо общо с проблемите, които съществуват по света. Те се опитват да живеят един нормален живот. Случилото се в Санкт Петербург показва, че тероризмът е асиметрично оръжие - не знаеш кога смъртта може да стигне до теб.

Хората са изненадани, че именно в Санкт Петербург е извършен атентат. Все още никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург. Извършителят на атентата е идентифициран. Това е 22-годишният Акбаржон Акрамжанович Джалилов. В квартирата му са открит е скоч, фолио и други предмети, които са били част от конструкцията и на бомбата, която е носил в метрото.

Твърди се, че е оставил още една бомба на друга метростанция, на площад на Въстанието, но тя е била обезвредена.

До момента не се знае нищо за организаторите на атентата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС ни осъди заради мръсния въздух
ЕС ни осъди заради мръсния въздух
След репортаж на БНТ2 премахнаха самонастанили се в Южния парк
След репортаж на БНТ2 премахнаха самонастанили се в Южния парк