НОВИНИ

Алекси Стратиев: Завишаването на контрола ще повиши безопасността по пътищата

Завишаването на контрола разковничето към повишаването на безопасността по пътищата, категоричен е бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Този контрол обаче трябва да бъде не с жива сила, а с технически средства. По думите му изграждането на една ефективна система за контрол с технически средства ще хваща много бързо нарушения.

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 06.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Коментарът му е по повод промените в наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана вчера в Държавен вестник. Според новите правила вече няма да се отнемат контролни точки, а ще се заплащат глоби за паркиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от градския транспорт, както и ако сте паркирали на втори ред до вече паркирани автомобили. Новите шофьори ще получават 26, вместо 39 контролни точки и след натрупването на 2 години стаж ще си получат останалите 13.

Според него отнемането на контролни точки не е добро решение, тъй като дори когато се изчерпа част от тях, те се възстановяват по много елементарен начин. По негово мнение идеята за контролните точки по някакъв начин се е опорочила, дотолкова доколкото тя се е възприела като допълнително обучение.

Алекси Стратиев, бивш шеф на КАТ: Против съм да се завишават наказанията, без да има обстоен анализ. В повечето случаи се завишават глобите, без да има достатъчен контрол.

Той определи като положителна мярка, обаче, даването на по-малко контролни точки на новите шофьори. Идеята е да бъдат по-внимателни и да спазват по-стриктно правилата, тъй като в рамките на две години могат да загубят точките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връзката между Дженифър Лопес и Алекс Родригес се задълбочава
Връзката между Дженифър Лопес и Алекс Родригес се "задълбочава"
Аржентина е парализирана от обща стачка
Аржентина е парализирана от обща стачка