НОВИНИ

Деница Златева: Промените за гласуване в чужбина не са обсъждани от кабинета

Темата за промени в правилата за гласуване на българите в чужбина не е повдигана от служебното правителство. Това коментира в студиото на "Денят започва" служебният вицепремиер Деница Златева. Тя съобщи още, че не знае какво е провокирало законодателната инициатива на Министерството на правосъдието и допълни, че е научила за законопроекта, след като вече е бил качен на страницата на министерството за обществено обсъждане. Вчера предложенията бяха свалени, а директорът на Дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев беше освободен от поста.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 06.04.2017 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Научих за законопроекта за въвеждането на уседналост за всички видове избори след като беше качен на сайта за обществено обсъждане, съобщи Деница Златева. Не мога да кажа какво е провокирало тази законодателна инициатива, но е факт, че министърът на правосъдието свали законопроекта от страницата и предприе други дисциплинарни действия в ресорното министерство, уточни Златева.

Деница Златева, служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС: Мога само да кажа, че в рамките на служебното правителство темата не е повдигана и ако беше минало на междуведомствено съгласуване със сигурност всяко едно от министерствата щеше да даде своето становище. Радвам се, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане, не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации. Смятам, че е правилно решението на министър Павлова да свали този законопроект от сайта и съответно да не бъде подложен на обществено гласуване.
;

Около 30 милиона лева, извън предвидените в бюджета за тази година 50 милиона ще са необходими за подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 година. Това съобщи още вицепремиерът Деница Златева. Според нея парите може да се осигурят от преструктуриране на бюджета.

Има допълнителни 9 млн. за разходи на командированите служители в Постоянното представителство. Общо бюджетът на този етап е около 46 млн., изчисли Златева и добави, че има и допълнителни финансови искания от ресорните министерства и други институции.

Деница Златева: Искам ясно да заявя, че имаме гласуван бюджет от 150 млн. лева. Миналата година са изхарчени около 23 млн., тази година са около 46 и ви уверявам, че ще се вместим в рамките на тези 150 млн. за трите календарни години.

Тя добави, че не отговарят на истината твърденията, че българското председателство ще е най-скъпото до момента. 70-75 млн. евро средно струва едно председателство, като много често в тези разходи не се включва ремонта на сградния фонд, уточни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изплащането на великденските пенсии
Започва изплащането на великденските пенсии
ЕС ни осъди заради мръсния въздух
ЕС ни осъди заради мръсния въздух