НОВИНИ

Пред цъфналите вишни

Един необичаен празник завладя множеството в Южния парк в София и пренесе положителния заряд на японската душевност у нас. Защо и как вижте в репортажа на Даниела Кънева и оператора Денислав Кънчев.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
07:22, 06.04.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Здрач... вишневи цветчета шумолят... на лекия бриз." Българско хайку тристишие на току-що цъфнала вишна в Южния парк на София. Защото сега е О-Ханами.

БНТ: За пръв път посрещате О-ханами - цъфтежа на вишните в България, нали?
Н.Пр. Шиничи Яманака - посланик на Япония в България: Да. За първи път и всичко е толкова красиво, толкова зелено, слънце... толкова много хора. А когато един японец види разцъфналите вишни, той веднага си мисли за Япония. Така че аз сега съм в Япония. Само че не под подножието на Фуджи, а на Витоша.

Сакура или японската вишна е част от вековната японаска културна традиция. Те са декоративни дръвчета. Не раждат плодове. Цъфтят с идването на пролетта. Само 4-5 дни. Докато ги отнесе пролетния дъждец.

За да напомнят на хората от тази вибрираща островна гърбица земя в началото на света, че животът е един миг, всичко е преходно, но има много красота. Но О-ханами - този чисто японски обичай отдавна вече носи посланието на японците по цял свят.

Тук в Южния парк това място хората наричат - площадът на Япония. От 1975 г. досега засаждаме сакура в знак на труднообяснимата близост между българи и японци. От 120 досега са оцелели 80 дръвчета. Сега засадихме още 30. Децата от 18 столично училище с изучаване на японски език изнасят японска програма.

Присъстват и връстниците им от 138-мо за културен диалог по Пътя на коприната "Икуо Хираяма" и всички от Нихон Томонокай - клуба приятели на Япония, който обединява икебана, чадо, оригами, хайку клубовете, които дори връчиха своите награди, японските бойни изкуства. Всички, които градят моста София - Токио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ2 премахнаха самонастанили се в Южния парк
След репортаж на БНТ2 премахнаха самонастанили се в Южния парк
СОС ще разгледа искането за референдум срещу застрояването в Младост
СОС ще разгледа искането за референдум срещу застрояването в "Младост"