НОВИНИ

ЕС ни осъди заради мръсния въздух

Министерството на околната среда и водите призовава за активно съдействие от страна на населението и на местните власти за справяне със замърсяването на въздуха и намаляване на фините прахови частици. Вчера стана ясно, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Според съда най-замърсени са София, Пловдив и Варна, а държавата не е взела подходящи и ефикасни мерки, за да бъде възможно най-кратък срокът, в който в тези градове има превишаване на пределно допустимите стойности. Според екоминистерството основните причини за проблема са използването на твърди горива за отопление от населението и остарелият автомобилен парк.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 06.04.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Според данни на Световната здравна организация, годишно над 7 милиона души на планетата умират преждевременно от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. За България статистиката сочи 18 000. Затова и Европейския съюз е постановил, за да се подобри чистотата на въздуха, страните членки да разработят планове, в които да се предвидят мерки за контрол, а при необходимост - и спиране на определени дейности, включително и движението на автомобили.

По време на съдебната сага от страна на българска държава са заявили, че общините са предприели действия свързани с подобряване на обществения транспорт, градската среда, енергийната ефективност, както и че замърсяването на въздуха е предимно през зимата заради отоплението на твърдо гориво. Според Европейския съд, обаче, това явно не е било достатъчно и в районите с наднормено замърсяване не са предвидени подходящи мерки за намаляване на концентрацията на фините прахови частици.

Въпреки че Русе не е сред градовете с най-мръсен въздух - според статистиката е на 15-то място в страната, хората тук също са недоволни от чистотата му.

Петър Савчев живее в квартал Родина. Казва, че особено през зимата, в ниските части на града доста трудно се диша. И че към замърсяването от комините и автомобилите, не рядко се прибавят и промишлени миризми.

Петър Савчев: В зимните месеци въздухът може и да се дъвче, толкова е мръсен. - Какъв е замърсителят според вас? - В момента, на това, което тази сутрин миришеше - на химия… В "Чародейка" и "Дружба" на високото нямаше, но като слязох надолу по бул. "Христо Ботев", имаше миризма. Откъде идва, не мога да кажа. Лоша, тежка миризма.

Всъщност за тази миризма, която Петър Савчев определи като „на изгорял бакелит", тази сутрин е бил подаден един сигнал от района на бул. "Придунавски". Във Фейсбук русенец е публикувал снимка с облак над града. От регионалната екоинспекция обаче са направили проверка и не са установили замърсяване. От там увериха, че следствие на предприетите от тях мерки през зимния период не е имало замърсявания от промишлени предприятия. Основно сигналите са били заради горене на отпадъци, като миризмите се усещали най-вече при безветрие и ниско атмосферно налягане.

Христо Милков - ст. експерт в Регионалната екоинспекция в Русе: Към момента сме ограничили тези миризми, които са промишлени, същото обаче не можем да кажем за битовото отопление, защото там нещата няма как да бъдат регулирани.

Междувременно екоинспекторите съставиха на русенска фирма за производство на бои и лакове акт за административно нарушение. След сигнал за силна миризма на химикали от канализационната мрежа по ул. „Потсдам", те са констатирали, че предприятието е изхвърлило отпадъчни води от производствената дейност в системата. Установено е още, че дружеството има договор с ВиК за заустване, но не е спазило заложени показателите.

А иначе България, заради превишаването на фини прахови частици във въздуха засега няма да получи санкция, а само ще трябва да плати разноските по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева: Промените за гласуване в чужбина не са обсъждани от кабинета
Деница Златева: Промените за гласуване в чужбина не са обсъждани от кабинета
От нашите пратеници: Санкт Петербург оплаква жертвите на атентата
От нашите пратеници: Санкт Петербург оплаква жертвите на атентата