НОВИНИ

Европол: 800 души от Западните Балкани са в редиците на "Ислямска държава"

Над 5000 са бойците в „Ислямска държава" от страни членки на ЕС, 800 от тях са от Западните Балкани, стана ясно на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол над дейността на Европол в София. Борбата с тероризма, организираната престъпност и киберсигурността обсъждат депутати, еврокомисари и експерти в НДК в рамките на четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското европредседателство.

Александър Марков
от Александър Марков
12:25, 19.03.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Над 130 парламентаристи от страните членки, експерти по полицейско сътрудничество и еврокомисари са в НДК, за да обсъдят следващата многогодишна програма на Европол, както и стратегията ѝ за външна дейност.

Един от основните изводи, който се посочва в докладите на Европол е, че Западните Балкани си остават основна зона за транзит и трафик на незаконни стоки, наркотици и оръжие, както и на хора. Също така регионът е основен източник на радикализирани млади мъже, които се вливат в редиците на "Ислямска държава". Големият проблем според полицейските експерти сега, когато "Ислямска държава" претърпява пълна военна загуба, тези бойци ще се изтеглят обратно към страните си. Тук ще бъде ролята на Европол да идентифицират и неутрализират тези мъже. Добрата новина е, че европейските служби и страните членки от Европол са задълбочили сътрудничеството си и по-често се ползват от общите информационни масиви.

Цветан Цветанов, съпредс. на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол: Западните Балкани са регион от стратегическа важност за Европейския съюз. Те не са просто съседи на Европа, а в сърцето на ЕС. За сигурността на целия континент от жизнено значение е да не оставяме бели петна на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакум и създаване на зони на влияние от други фактори на геополитическата карта. Това е политическият прочит на ситуацията в региона. Но съществено ситуацията в този регион има и много прагматични решения в сферата на сигурността, борбата с контрабандата на стоки и наркотици, борбата с трафика на хора, превенцията на радикализацията и работата по отношение на идентифицирането и неутрализирането на завръщащите се чужди бойци, които са се сражавали на страната на "Ислямска държава".
Олдрич Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол: "В страните от Западните Балкани има радикализация сред населението, но в сравнение с предходни години по-малко са привлечените чуждестранни бойци за Сирия. До момента около 800 лица са пътували до конфликтните зони в Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава". Ислямските движения са взаимосвързани в целия район и с държавите членки чрез техните диаспори там. Ние играем своята роля в района, като подкрепяме операциите за разбиване на каналите за наркотици, оръжия и се борим с тероризма.
Роб Уейнрайт, изпълнителен директор на Европол: Ние обменяме информация, за да увеличим подкрепата си за държавите членки. Те предотвратяват престъпността в резултат на обмена на информация. През миналата година имаме 1500 операции, за които оказваме подкрепа, 19 000 оперативни доклада, 113 дни на различни полицейски дейности. Има значително увеличение на нашата работа през последните години.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500 000 лв. дава правителството за щетите от ураганния вятър във Враца
500 000 лв. дава правителството за щетите от ураганния вятър във Враца
Изследват наличието на уран в питейната вода в старозагорското село Казанка
Изследват наличието на уран в питейната вода в старозагорското село Казанка