НОВИНИ

Скеле се срути по време на демонтаж от саниран блок в Благоевград

Строително скеле на 13-ет етажен блок в центъра на Благоевград се разпадна точно след приключване на санирането. Тежкото съоръжение падна около обяд, когато движението по улицата е най-натоварено. По чудо в този момент в района не са минавали хора и няма пострадали. След инцидента кметът на Благоевград Атанас Камбитов разпореди спешни проверки на всички фирми ангажирани със санирането в града. Преди три месеца при инцидент в Благоевград загина работник, който падна от скеле.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград А. Сукалинска; Д. Малинова
18:00, 07.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Минути преди да се срути скелето четиримата работници са слезли от него. Всички са невредими. Очевидци разказаха, че около блока, който се намира в центъра на Благоевград, непрекъснато преминават хора и цяло чудо е, че няма пострадали.

Тодор Попов, домоуправител на блока: „Добре, че в момента немаше движение. А и коли минават, нито кола мина, в момента, когато падаше скелето, нито човек имаше. А току що слезнаха хората от скелето и се срина всичко.“
Сашо, строителен работник:
„Силен шум беше ,като земетресение беше това .Видехме ,че всичко е паднало и питахме дали има жертви нещо да помагаме.“

На вече санирания блок е наранена изолацията, изкъртени са и десетки климатици.

Крум Иванов:"При мен имам три климатика, които са чисто нови, сложени са преди няма една седмица. И бях доволен, че вече бяхме изчистили. Имуществените вреди се възстановяват, човешки живот не се възстановява.”

От Инспекцията по труда в Благоевград казаха, че фирмата наета да санира блока е софийска, а четиримата работници са били без трудови договори . Работата по санирането на блока ще бъде спряна, докато от фирмата не укрепят скелето. На собственика на фирмата ще бъдат съставени актове до 15 хиляди лева, предстоят и още проверки, казаха от трудовата инспекция. От регионалното министерство казаха, че могат да се въведат и по-строги мерки по-отношение на програмата за саниране.

Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие:
Участници в строителиня процес са възложителите, в лицето на общината, разбира се надзора и разбира се изпълнителите. И тези участници в строителиня процес имат отговорносит по ЗУТ и тези отговорности се изпълянват. Разбира се има и отклонения.“

Крумова допълни, че дирекцията по национален строителен контрол може да разпореди проверка по всеки случай, където има съмнение, че надзорът не е провел качествено своята дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон създава нова структура за борба с тероризма
Еманюел Макрон създава нова структура за борба с тероризма
Руска хакерска атака ли е виновна за кризата в Близкия изток?
Руска хакерска атака ли е виновна за кризата в Близкия изток?