Румен Петков: Напрежението в МВР е съвършено основателно

Напрежението в МВР е съвършено основателно, коментира в студиото на "Още от деня" бившият министър на вътрешните работи Румен Петков от АБВ. Той определи обаче политическите маньоври като "твърде кухи като политическа мотивация и като съдържание", защото за да искаш оставката на един министър заради полицейщина, е глупаво.

от БНТ
19:02, 12.07.2017
5987
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По думите на Румен Петков не може на първата си публична изява вътрешният министър да каже, че не вижда основание да се повишат заплатите на полицаите. Министърът е този, който утвърждава щатното разписание, каза Петков.

"Съгласете се, че е нелепо министърът на финансите и министър-председателят да кажат, че има милиард и 600 приходи над предвидените в бюджета, в резултата на борба с контрабандата, която без МВР е невъзможна и същевременно да казват - същият министър на финансите и министърът на вътрешните работи - че не виждат основания да се повишават заплатите на служителите", заяви Румен Петков.

По думите му съкращения на полицейския състав е абсурдно да се прави. Всички анализи, които са правени през последните 15 години, показват, че полицейския състав отговаря на европейските стандарти и норми. Може да се търси оптимизиране на администрацията, смята Петков.

Той смята също, че увеличението на заплатите е закъсняло. "Но когато сме ги поставили в унизителното положение от тонер на ксерокса, до облекло да си купуват сами, не е нормално", допълни Румен Петков.

По думите му имаме полицейски състав, който е неефективно разположен. Имаме дирекции на полицията, в които ситуацията е изключително тежка. Това са София, Бургас, Варна, Пловдив.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Споразумение със Световната банка предизвика скандал в парламента
Споразумение със Световната банка предизвика скандал в парламента
Слагат асансьори на подлезите при хотел Плиска и Окръжна болница
Слагат асансьори на подлезите при хотел "Плиска" и Окръжна болница