НОВИНИ

До десет палатки край хижите в Пирин през август

До десет палатки могат да разположат туристите край хижите на територията на Национален парк "Пирин". Такава заповед издадe ръководството на парка, заради големия брой посетители в планината. През август и в началото на септември всички хижи над Банско са пълни и местата не достигат. За да не се отпращат хората, които искат да нощуват там, те ще могат да лагеруват около самите сгради.

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 11.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На територията на Националния парк „Пирин" къмпингуването и опъването на палатки става само на две места - старият палатков лагер под хижа „Бъндерица" и близо до хижа „Дамяница".

Росен Баненски, директор на НП „Пирин": „Забранено е опъването на палатки и паленето на огън по езерата, по туристическите маршрути, по резерватите. Все пак това е национален парк. Не може всеки да си опъва палатка, където иска."

За почивните дни всичките 150 места за спане в хижа „Бъндерица" са заети. Миналата седмица също е било пълно, разказа хижарят.

Христо Драгов, управител на хижа „Бъндерица": Чехи, французи, руснаци има, македонци има, идват. Предишната седмица имаше няколко палатки.

От ръководството на парк „Пирин" призовават туристите да бъдат изключително внимателни и при паленето на огън в планината. Задължително трябва да става само на определените за това места.

Росен Баненски, директор на НП „Пирин": "Да не се позволява на деца да си играят с огън - много важно, да не се пали огън във ветровито време. При пожар най-важното е веднага да се обадим на 112 и да сигнализираме за случая и чак след тогава по възможност да се предприемат някакви действия по загасяване на пожара."

Парковата охрана стриктно следи за спазване на забраните за палене на огън и лагеруване в планината. Има и глоби от 50 до 100 лева за нарушителите, които не ги спазват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без топла вода в София заради серия от ремонти
Без топла вода в София заради серия от ремонти
Въпреки забраните силистренци плажуват по брега на Дунав
Въпреки забраните силистренци плажуват по брега на Дунав