НОВИНИ

Засилен интерес към медицинските специалности в Югозападния университет

Министерският съвет разреши допълнителен прием по три медицински специалности в Югозападния университет в Благоевград. Голям брой кандидат-студенти се явиха днес на изпита по биология, който е приемен за специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка" и „Кинезитерапия". Заради силния недостиг на такива кадри от университета поискаха за разширен прием в тези специалности.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
18:27, 19.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

80 са местата за допълнителния прием по специалностите медицинска сестра, акушерка и кинезитерапия. По време на изпита по биологи кандидатите трябваше да покажат специфични знания, а оценяването ще става по по-строги критерии.

Проф. Антони Стоилов, зам.-ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски", Благоевград: Самата система на здравеопазването изпитва крещяща нужда от такива кадри. Ситуацията е критична, поне по думи на болничните ръководители. Те са принудени да назначават пенсионери и естествено този интерес беше отчетен.

Повечето студенти, които се обучават в медицинските специалности в Югозападния университет, искат да останат и да работят в България.

Маргарита Маринска, студент, втори курс „Акушерка": Тук в България. Бих предпочела тук, но вече, евентуално, ако не мога и навън.
Десислава Лазарова, студент, първи курс „Медицинска сестра": Мисля, че тук. Защото тук трябва да се работи в тая насока и вече виждам, че има, нали? Поне частните болници в София, всички тези неща, върви се към по-добро отношение към пациента, защото в крайна сметка никой пациент не е дошъл по желание някъде.

От ръководството на университета обмислят създаването и на магистърски програми. В момента има няколко одобрени, но дали по тях ще се обучават студенти ще стане ясно най-рано следващата година, когато се дипломира и първият випуск от специалностите „Медицинска сестра" и „Акушерка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Христов за Грипените: Има доста факти, които се оказаха смущаващи
Емил Христов за "Грипените": Има доста факти, които се оказаха смущаващи
Видео-жестов превод помага на хора с увреден слух на Централна гара в София
Видео-жестов превод помага на хора с увреден слух на Централна гара в София