НОВИНИ

Корнелия Нинова: БСП има намерение да води позитивна кампания

Наистина политическото пространство в момента се насити с противопоставяне и конфликти. Но не мисля, че БСП е политическата сила, която участва в създаването и в експонирането на тези конфликти. В този смисъл позволете да изразя несъгласие с някои от тезите на господин Кръстев. Наистина проблемът вдясно не е само юридически, той е и политически. Но причината за този политически проблем трябва да се търси вътре, а не извън десните сили, заяви в студиото на "Панорама" Корнелия Нинова, говорител на БСП.

корнелия нинова бсп намерение води позитивна кампания
bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 08.05.2009
Чете се за: 05:22 мин.
У нас

Водещ Бойко Василев: Добър вечер на Корнелия Нинова, говорител на БСП. С пола е тази вечер.

Корнелия Нинова: Добър вечер.

Водещ: Тоест малко да счупим табуто. Госпожо Нинова, вие смятате ли, че предизборната битка се ожесточава, и ако е така, убедена ли сте, че печелите от това? Говоря за вашата политическа сила, не вие лично.

К. Нинова: Наистина политическото пространство в момента се, така, насити с противопоставяне и конфликти. Но не мисля, че БСП е политическата сила, която участва в създаването и в експонирането на тези конфликти. В този смисъл позволете да изразя несъгласие с някои от тезите на господин Кръстев. Наистина проблемът вдясно не е само юридически, той е и политически. Но причината за този политически проблем трябва да се търси вътре, а не извън десните сили. Защото улисани в тези юридически и междуличностни конфликти, колегите там не предлагат дясна политика. Не сме видели антикризисен план, не сме видели платформа за изборите.

Водещ: Ама как ще ги видим, като всички само се занимаваме с тези регистрации там и кой е легитимният. Как, като то до това не може да се стигне въобще?

К. Нинова: Ами жалко, че те не успяват да стигнат, защото например моята политическа партия има сериозен антикризисен план, изпълнява го вече и има и резултати...

Водещ: Ама нямате проблеми с регистрацията. Нямате проблеми.

К. Нинова: Все още не сме се регистрирали, но едното не би трябвало да пречи на другото. Тоест колегите вдясно отклониха вниманието си от съществените проблеми на момента и се улисаха в свои междуличностни конфликти.

Водещ: Вие можете ли да се закълнете, че не търсите служебна победа на изборите?

К. Нинова: Абсолютно сигурно.

Водещ: И че не използвате лостовете на властта срещу политическия опонент?

К. Нинова: Абсолютно сигурно и мога да ви дам аргументи. Днес чух едно изказване на господин Борисов, което е много манипулативно - за това, че се прехвърлят мандати от София, Бургас и Варна към други градове с цел да се получи служебна победа от БСП и ДПС.

Водещ: А не е ли така?

К. Нинова: Категорично не е така. Бойко Борисов каза в това изказване, че промяната в закона в този смисъл е направена в последния момент. Искам да ви кажа, че текстът в Закона за избор на народни представители, който гласи, че пресмятането на изборните резултати се базира на броя на населението от 2001 година, е приет през 2001 година и не е пипан оттогава. Това не е текст, приет от този парламент, предложен от БСП. Даже напротив, аз бих попитала какво правеше Лъчезар Иванов, представителят на ГЕРБ в парламента, и не предложи този текст, който стои в закона от 2001 година.

Водещ: Е, това е един депутат, това е един депутат все пак.

К. Нинова: Добре, от опозицията също никой не е предложил промяна.

Водещ: Въпросът е...

К. Нинова: Тази промяна не е направена от БСП и не е направена сега.

Водещ: ...вие подклаждате ли проблемите, които имат вашите опоненти, госпожо Нинова?

К. Нинова: Категорично не.

Водещ: Подклаждате ли го, участвате ли в това нещо, защото властта има много възможности и изкушенията са големи. И това, което казвате тук, наистина е сериозно, в смисъл то подлежи на, как да кажа, остава в историята.

К. Нинова: Категорично не подклаждаме и не участваме в тези конфликти.

Водещ: А как ще направите това нещо, да се смени малко атмосферата. Не искам да кажа да се разведри, но дебатът наистина да стане по сериозни въпроси. Защото ето, хайде да си представим предизборната кампания. Вие ще говорите с числа за повишени заплати и за антикризисна програма. Отсреща ще ви говорят с числа за изгубените еврофондове. Вие ще говорите за боклука, те ще ви говорят за заменките. Ето ви кампанията. Къде тук е сериозният, стратегически дебат?

К. Нинова: Нашите намерения са за позитивна кампания, която да стъпи на сериозна програма, на 15 управленски проекта, които ние вече сме подготвили и следващата седмица ще приемем на нашите колективни органи на партията, да разговаряме с хората очи в очи, да дадем информация за това, което сме изпълнили, което сме обещали, да разберем какви са техните въпроси и да им предложим решаване на тези въпроси в едно следващо управление. Това е стратегията на нашата кампания.

Водещ: Да, де, но това по някакъв начин не личи по въпросите, които се обсъждат точно преди кампанията. Някакви... въпросите са тези, които аз изредих. Грубо казано, хайде така да кажем, простъпките на едните срещу простъпките на другите. Това е, за това се говори, това е общественият разговор в момента. И аз просто не мога да си представя един разговор по вашата антикризисна програма срещу антикризисната програма на опонентите ви.

К. Нинова: Може би така изглежда само на повърхността. Ние обикаляме цялата страна и постоянно се срещаме с хората в България и там диалогът тече точно на тези нива, за които ви казах - реалните им проблеми и какво БСП предлага, за да им ги реши. Там хората не се интересуват от компромати, от междуличностни нападки.

Водещ: Добре, промяната на правилата в 12 без 5. Можете ли да кажете, че това няма никакво отношение към изборите?

К. Нинова: Промяната на изборното законодателство има отношение към изборите, разбира се.

Водещ: Добре, а след като има отношение към изборите, то не е ли целенасочено действие срещу политическия опонент?

К. Нинова: Какво целенасочено действие срещу политическия опонент може да има в избора на 31 мажоритарни депутати? Това е нашият приоритет.

Водещ: Ами ако, да речем, вашият депутат...

И. Кръстев: Мога ли аз да кажа какво може да има? Прекрасно е един мажоритарен елемент и аз мисля, че тук се съгласяваме. Хубаво е кандидатите да бъдат избирани с еднакъв брой гласове. Хубаво е... така да бъдат разделени, че зад всеки кандидат да стоят 100 000 или 200 000 гласа.

Водещ: А за това нямаше време може би.

И. Кръстев: Вижте, това, че не е имало време, някак си не може да бъде проблем на нас с вас, тъй като проблемът за промяна на избирателната система е проблем, поставен и от политически парти, и от президента на републиката две години преди това. Самият факт, че нещо се решава в последните 2 месеца и се казва, че е взето това или друго решение, защото не е имало време, трябва да кажа, че за мен не звучи убедително. Сигурно може би е битово достоверно, нямам представа. Но хубаво е всеки глас да има една и съща цена.

Водещ: Госпожо Нинова...

И. Кръстев: Предполагам, сте съгласна с това.

К. Нинова: Налагането на мажоритарните кандидати като политика на БСП е защото 80 процента от българите го искат. Не е прецедент да има някои несъвършенства в избирателната система. Припомням ви, на предишните избори разликата в тежестта на гласовете между София и Враца например, преизчислени по системата Д'Онт. Не за пръв път ще имаме разлика в тежестта на гласовете за един депутат в сравнение с друг. Това обаче не бива да ни пречи да наложим принципа на мажоритарност. Ние разбираме, че като първа политическа сила, която прави тази крачка, ще имаме проблеми. Да, ще ядем шамари, ще понесем негативи. Но е важно, че проправяме един път към налагане на мажоритарно начало.

Водещ: Вие утре проправяте този път и вдругиден. Нещо, което съм любопитен, премиерът Станишев ще излезе ли на мажоритарен вот?

К. Нинова: Вероятно да, макар че все още нямаме окончателно решение кои и къде ще са нашите мажоритарни кандидати. Това ще се реши в следващата седмица.

Водещ: В следващата седмица или в следващите два дни, защото мисля, че ще го обсъждате съвсем скоро?

К. Нинова: Във вторник ще имаме изпълнително бюро, на което ще обсъдим и ще решим свикване на Национален съвет за решаване на тези въпроси.

Водещ: Знаковите лица на БСП по-скоро ще бягат ли от мажоритарния вот, като го оставят на граждански лица, или по-скоро ще се стремят към мажоритарния вот?

К. Нинова: Мисля, че ще имаме и от двата варианта. Ние имаме силни политически фигури, които не се страхуват да излязат на мажоритарен вот. Но чрез мажоритарното начало търсим и по-широка гражданственост - представителност на интелигенция, научни среди, художествени среди, спортни среди. Така че е логично да се търсят и едните, и другите кандидати за мажоритарност.

Водещ: Не се ли страхувате, ако направите антикризисната програма център на кампанията? Не се ли страхувате, че хората ако гласуват с портфейла си, те ще гласуват срещу управляващите, защото винаги ще смятат, че са подценени?

К. Нинова: Не страхуваме да превърнем антикризисната програма в център. Важно е, защото се намираме в безпрецедентна икономическа криза, която е привнесена отвън. Правителството няма вина за тази криза, но е длъжно да вземе спешни, важни, реалистични и решителни мерки. Така че това ще бъде приоритет в нашата програма.

Водещ: Все пак обикновено разговорът за кризата е приоритет на всяка опозиция. Всяка опозиция взима едно негативно явление и го лепва към мнозинството. Да не си вкарате автогол с това?

К. Нинова: Не, мисля, че българските граждани са интелигентни и си дават сметка, че тази криза е световна, че на фона на процесите - икономически и финансови, които се развиват в Европа и в света, България стои сравнително устойчиво. Получихме признание от световни финансови институции за стабилна финансова система в България, за достатъчно резерви за посрещане на първите удари от кризата. Хората оценяват това. Виждат и първите резултати от мерките, които предлагаме.

Водещ: Ще се съглася с вас, ако намерите поне 10 процента от българите, които смятат, че живеят добре.

К. Нинова: Мисля, че могат да се намерят повече. Даваме си сметка, че не сме постигнали всичко, че сме длъжни все още на хората, но сме готови да им предложим решаване на такива проблеми и продължаване на последователната ни политика.

Водещ: Ако кажете сега, че няма да водите агресивна кампания, това... всъщност да ви попитам директно - агресивна кампания ли ще водите?

К. Нинова: Не, ще водим нормална, позитивна кампания, базирана на факти, на разговори с хората, на комуникация и на диалог.

Водещ: Добре. Да видим, да видим.

К. Нинова: Да видим.

Водещ: Ще поживеем и ще видим. Благодаря ви. Корнелия Нинова, говорител на БСП.

К. Нинова: Благодаря и аз.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
00:24, 05.05.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Христос воскресе!
Христос воскресе!
00:00, 05.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
23:30, 04.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
22:05, 04.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
21:44, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
20:32, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България е в очакване на Възкресение
България е в очакване на Възкресение
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
19:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
19:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
19:01, 04.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
17:50, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
17:14, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Пътуващият йога, който лекува злото
Пътуващият йога, който лекува злото
Ще бъде ли изправена София пред нова криза с боклука
Ще бъде ли изправена София пред нова криза с боклука