НОВИНИ

Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти?

Този въпрос днес разгорещи страстите в парламента. Главният прокурор и шефът на ДАНС отхвърлиха това твърдение. Шефът на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви, че има подслушвани много известен човек, политик и магистрат.Днес депутатите приеха доклада за работата на бюрото през 2016-та. А Бойко Рашков влезе в спор с главния прокурор и шефовете на служби заради твърденията му за множество нарушения при използването на СРС-та.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:52, 06.12.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Управляващите призоваха главния прокурор, вътрешния министър, шефове на служби да информират депутатите за използването на СРС-та.

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Главният прокурор, председателят на Национална агенция Държавна сигурност. ДАНС.
Славчо Велков, БСП: Моля да въведете ред. Не в залата, а в мислите на някои депутати. Ние не сме в условията на 1984-та по Оруел.

От ляво попитаха има ли неправомерно подслушване на политици, магистрати и журналисти. Шефът на бюрото за контрол на СРС-тата заяви, че не могат да гарантират на 100 процента, че ще успеят да направят пълна проверка. И даде пример за случаи, в които са получили отказ да се запознаят с материалите.

Бойко Рашков, предс. на НБКСРС: Един от тези случаи касае много известен човек. Човекът не е в залата. Но един друг е в залата. Един от тези случаи е бивш политик. И един колега магистрат, тъй като е бил подлаган няколко пъти на СРС-та, за да се установи, ако е възможно, връзката на този магистрат с един политик от тази зала.

Рашков посочи също, че при проверката на политик са попитали защо е получено разрешение за неговото наблюдение, когато липсват данни за това.

Бойко Рашков, предс. на НБКСРС: А отговорът знаете ли как е бил? Ето така. Не смятам, че получаваме необходимото съдействие и то бързо от прокуратурата на Република България. Блокирана е дейността на бюрото.

Главният прокурор, вътрешният министър и шефовете на служби отхвърлиха твърденията за нерегламентирано подслушване.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Подслушване на журналисти - не. Масово подслушване на политици, магистрати и журналисти - не. Няма сигнал на бюрото, който да не е получил отговор под формата на прокурорско постановление.
Димитър Георгиев, председател на ДАНС: Няма масово подслушване на политици и магистрати, да, така е. И нямаме никакви подслушвания на журналисти.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Нямаме нерегламентирано до сега - за периода говоря, използване на СРС от МВР.
Цветан Китов, председател на ДАТО: В Държавна агенция технически операции, СРС се изпълняват само и единствено според закона.

И главният прокурор, и депутати от мнозинството определиха като политическо изказването на Бойко Рашков.

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Беше брилянтен пример за политическа злоупотреба. Да доживеем следващата процедура за избор на членове на такъв орган, знам и какво ще питам.
Корнелия Нинова, председател на БСП: Депутат от управляващото мнозинство току-що заплаши избрания легитимно председател на Националното бюро за контрол на СРС-та.

От изнесените днес данни стана ясно, че в 10 случая са използвани СРС-та заради съмнения за тероризъм. Със 100 повече са исканията за подслушване в сравнение с предишната година, а с хиляда повече - тези за СРС-та заради организирани престъпни групи, включително и за телефонни измами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една година доброволческа кухня раздава храна на бедни хора в Благоевград
Една година доброволческа кухня раздава храна на бедни хора в Благоевград
България и Хърватия са следващите страни, които влизат в Еврозоната
България и Хърватия са следващите страни, които влизат в Еврозоната