НОВИНИ

Над 180 майки от Пловдивско искат детегледачи по социална програма

В Пловдивско над 180 безработни майки на деца до 5 години са заявили желание да наемат детегледач по националната програма „Родители в заетост|. В същото време продължава наемането на хора, които искат да гледат децата на тези родители. За новата социална услуга държавата отпуска 20 милиона лева, като ще бъдат подпомогнати над 2000 семейства от цялата страна.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
06:42, 29.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

До края на месец октомври в Пловдивско са подадени 181 заявления от майки, които искат да поверят грижата за децата им на детегледач.

Искра Толсузова е един от кандидатите. Жената има дъщеря на 2 години и 8 месеца и все още е в майчинство. Вече е одобрена по програмата и скоро за детето ще се грижи бабата.

Искра Толсузова, родител: Сега това е много добра възможност, тъй като майка ми в момента не работи и по-спокойна ще бъда, тъй като е познат човекът, на когото ще я оставя.

От програмата ще могат да се възползват родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина. Майките сами ще избират кой да се грижи за детето им, след което ще провеждат срещи с тях.

Иванка Власева, директор на Дирекция „Бюро по труда“ - Пловдив: Одобрените родители трябва да знаят, че след получаване на уведомлението в съответното Бюро по труда трябва да се обърнат към съответното Бюро и да представят в удобно за тях време за среща с подалите заявление детегледачи до момента.

От Бюрото по труда в Пловдив отчитат голям интерес от безработни, които искат да станат детегледачи. До момента са кандидатствали 100 души, а подаването на заявления продължава. Те получават минимална работна заплата и осигуровки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се повече информация за задържания за сводничество в с. Враня
Очаква се повече информация за задържания за сводничество в с. Враня
Омбудсманът дава старт на кампанията за закрила правата на децата с един родител
Омбудсманът дава старт на кампанията за закрила правата на децата с един родител