НОВИНИ

Започна делото срещу Салах Абдеслам

В Брюксел започна делото срещу Салах Абдеслам - единственият оцелял от терористичната клетка, отговорна за атентатите в Париж през 2015-та. В нощта на 13-ти ноември, 130 души бяха убити при координирана атака в центъра на френската столица. Салах Абдеслам обаче се изправя пред Съда в Белгия не заради нападенията в Париж. За тях той ще бъде съден в Париж. Абдеслам, който е френски гражданин, успява да се върне след тях в Белгия. Месеци наред се укрива в тайни квартири в Брюксел. През март 2016 г. той и още двама човека откриват огън срещу полицаите след случайна проверка в дома му.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:15, 05.02.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

В престрелката са ранени тежко трима агенти, единият дори е с опасност за живота. Абдеслам е обвинен в опит за убийство на полицай в терористичен контекст. Ако Съдът докаже вината му, това ще означава 20 години затвор от белгийските власти. За атентатите в Париж той ще бъде съден отделно.

Интересът към делото е огромен. Драконови мерки за сигурност има в Брюксел. Има над 400 телевизионни екипи, които са акредитирани. Много близки на жертвите от атентатите в Париж и Брюксел също присъстват в залата. Те се опитват да повдигнат граждански иск срещу Абдеслам. От сутринта има охрана около Съдебната палата, кръжи хеликоптер. Полицаи и военни патрулират по улиците.

Абдеслам се намира в затвор близо до Париж, но специално за процеса в Белгия бе преместен в друг строго охраняван затвор в Северна Франция. Всяка сутрин през следващите четири дни той ще бъде докарван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Стамболийски иска двореца Кричим
Община Стамболийски иска двореца Кричим
Акция срещу трафик на наркотици и оръжия
Акция срещу трафик на наркотици и оръжия