НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Никога не съм се оплаквала от липса на правомощия

Благодаря на работодателите, които се вслушаха във вопъла на работниците, които не можеха да си получат заплатите. Благодаря и лично на Менда Стоянова, която внесе промените, които бяха окончателно финализирани в пленарна зала. Това каза омбудсманът Мая Манолова в "Денят започва" по повод законодателните промени, с които се улеснява процедурата за получаване на възнагражденията на работници при несъстоятелност или недобросъвестни работодатели. Никога не съм се оплаквала от липса на правомощия, коментира Манолова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 05.02.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Според омбудсмана работниците окончателно ще могат да получават просрочените си възнаграждения за срок след 1 февруари 2015 г. Това ще става чрез Фонда за гарантиране на влоговете. Има 3-месечен срок, в който трябва да се подаде заявление до териториалната дирекция до НОИ, а ако са подали през януари и февруари, то те ще се считат за валидни. Бланката ще се предлага и на сайта на омбудсмана, може да се намери и в териториалното поделение на НОИ. Манолова ще настоява да може да се подава заявление по местонахождението на предприятието, а не както е сега - само по адресна регистрация на фирмата, което по думите й сега е уловка.

Важно е представянето на приложенията, които трябва да бъдат представени - доказателства за дължимостта на сумите, които претендира работникът. С такава справка би трябвало да се разполага от самият работодател, но това е в идеалния случай, а много често работодателят е изчезнал без да изплати задълженията си. В тези случаи може да бъде предоставено удостоверение от Инспекцията по труда за извършена проверка, копие от ведомости за изплатени заплати, фишове от заплати или други доказателства, с които разполагат.

Мая Манолова каза, че с останалите документи НОИ разполага по служебен път.

В студиото тя показа списък с некоректни фирми, около 20 на брой. От тях са засегнати няколко хиляди работници. Държавата трябва да накара работодателите да си плащат възнагражденията, призова омбудсманът.

На телефон 02 810 69 55 могат да бъдат подавани сигнали до повереното ѝ ведомство при случаи на неизплатени просрочени възнаграждения.

;

По повод двойния стандарт при храните, Манолова каза, че това трябва да бъде една от темите на Българското европредседателство. Предстои голям форум с работно заглавие "Двойният стандарт при храните: да сложим проблема на масата". В процеса на подготовка започват предварителни изследвания на продукти, при които има двойни стандарти. Фокусът на моите усилия е насочен към детското хранене, като утре е организиран форум по темата, организиран от Министерството на здравеопазването.

Има двоен стандарт и при Е-тата, които се влагат в храните. В рамките на разрешителния списък за ЕС, в някои държави има по-строг режим конкретно по отношение на детските храни. Ще настояваме да бъдат отпуснати средства за изследване на влиянието на Е-тата върху здравето, каза Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев, ЕНП: Вътрешни проблеми на Холандия и Германия са пречка за Шенген
Емил Радев, ЕНП: Вътрешни проблеми на Холандия и Германия са пречка за Шенген
Какви са резултатите от спора за името на Македония?
Какви са резултатите от спора за името на Македония?