НОВИНИ

Жители на столични квартали на протест срещу мръсния въздух

Представители на големите столични квартал, сред които "Западен парк", "Овча Купел" и "Красна поляна" излизат на протест срещу мръсния въздух . В Красна поляна е репортерът на "Денят започва" Тереза Ставрева. Вижте какво казаха някои от протестиращите.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 05.02.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Деси Малинова, жител на кв "Красна поляна": Днес протестът е от 18:00 часа през Столична община като е протест-шествие, което ще премине през ул."Раковска" и ще стигнем до НДК със спирането, където е Председателството. Идеята и исканията ни са да спре геноцидът, който се извършва в тези три квартала. Искаме ефективни мерки,с които да бъде прекратен този геноцид. Всяка Божа вечер върху тези три квартала се извършва химическа атака. При норма от 50 микрограма при нас редовно достигат над 1000. Миналата седмица бяха 1850 .Искаме да призовем всички държавни институции да се вземат в ръце и да излязат на диалог с нас, а не да се крият. Знаем от къде идва проблемът, той е в гетата. Там където има гета, въздухът е невероятно влошен. Искаме мерки срещу едно от гетата - Виетнамските общежития,което е гето върху Общинска територия. Срещу това гето протестираме от миналата година. Документите, които имаме са от 2003 година - време, в което институциите са показали, че жилищата са непригодни за живеене. Тези жилища там генерират боклук и мръсен въздух. Искаме мерки срещу Факултета. Западен парк е място, където цяла година се горят какви ли не кабели, гуми и какво ли още не. Това е обществен парк, който трябва да генерира чист въздух, а от вътре са кълба от облаци.

- мъж: Мерките на Столична Община са добри, но крайно недостатъчни. Смятаме, че има необходимост от още по-сериозни мерки особено срещу битовото отопление. Трябват мерки, които да дадат надежда, че следващата зимата ще е по-добра от тази. Например премахване на социални помощи за отопление в твърдо гориво, въвеждане на граници на емисии на битово отопление. Трябва да има начини за въвеждане на контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден снеговалеж в Русия
Рекорден снеговалеж в Русия
Холограмно изображение на Спартак
Холограмно изображение на Спартак