НОВИНИ

Започва процес срещу заподозрян за терористичните атаки в Париж

Единственият оцелял от групата нападатели, извършили смъртоносните атаки в Париж на 13 ноември 2015 г., се изправя пред белгийски съд днес. При нападението във френската столица загинаха 130 души.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:35, 05.02.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Салах Абдеслам се изправя пред правосъдието днес. Той е един от основните заподозрените за терористичните атаки в Париж през 2015 г., но днес ще бъде съден за участие в престрелка с полицията в брюкселския квартал "Форе", три дни преди да бъде арестуван в града.

По време на процеса Абдеслам ще бъде държан в затвор в Северна Франция и всеки път ще бъде преместван в Брюксел с ескорт. В последния момент ще се решава как - с автомобил или с хеликоптер.

Вниманието на силите за сигурност е изострено. Те са готови за различни сценарии - опит за бягство, самоубийство или нов атентат. Това ще е първата публична поява на заподозрения, за когото се смята, че е ключова фигура от френско-белгийската терористична клетка, отговорна за атентатите в Париж и Брюксел.

Салах Абделслам е френски гражданин, но отгледан и живял в Брюксел. Той се укри в Белгия след атаките в Париж на 13 ноември 2015 г., при които загинаха 130 души. Четири дни след ареста му на 18 март 2016 г., в Брюксел беше извършено терористично нападение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крадци са задигнали 53 птици и над тон храна от ферма в Монтанско
Крадци са задигнали 53 птици и над тон храна от ферма в Монтанско
Възстановено е топлоподаване в кварталите Гео Милев, Слатина и Яворов
Възстановено е топлоподаване в кварталите "Гео Милев", "Слатина" и "Яворов"