НОВИНИ

Джема Грозданова: Към 2025 г. страните от ЕС може да са повече от 27

В студиото на „Денят започва“ председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надеждата, че към 2025 г. Европейският съюз може да се е увеличил с още страни-членки. Именно това е фокусът на изнесената от Европейската Комисия стратегия за разширяването на ЕС към Западните Балкани, която беше изнесена вчера. Тя допълни, че една от целите на стратегията е да се въведе геополитически баланс в региона, като се ограничи влиянието на Русия и Китай и че спорът между Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка е въпрос, в който България не трябва да се намесва.

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 07.02.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Успяхме с другите две държави от триото да върнем фокуса върху разширяването на ЕС и искаме да остане така, а политическият знак е положителен, заяви Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външни работи. Тя изрази надеждата, че към 2025 г. страните от ЕС може и да са повече от 27.

Джема Грозданова: Новото в тази стратегия е, че тази година парите за Западните балкани са над милиард евро, като има възможност за даване на още за Западните Балкани, което досега не се е случвало. Тоест, има приоритет в тази област. Наш приоритет е основно по тема Западни Балкани в това шестмесечие и до края на годината транспортната свързаност и дигитализацията, които са заложени като две отделни точки.

Джема Грозданова заяви, че няма да бъдат „изливани“ пари в държави, които не вършат работа. Тя допълни, че стратегията на Европейската комисия изразява стремежа на ЕС да противодейства на влиянието на Русия и Китай в района. Доказателство за това е и стремежът на Македония и Гърция да решат проблема с името на страната.

Джема Грозданова: Това е двустранен въпрос, в който България не бива да се бърка.

Тя заяви, че трябва да се решат проблемите между Сърбия и Косово, за да могат да продължат по пътя към европейската интеграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Димитров за Сърбия в ЕС: Отношенията на Сърбия с Косово са ключов момент
Ангел Димитров за Сърбия в ЕС: Отношенията на Сърбия с Косово са ключов момент
Еквадорските власти заявиха, че ще продължат да закрилят Асандж
Еквадорските власти заявиха, че ще продължат да закрилят Асандж