НОВИНИ

ЕК представи Стратегията си за разширяване към държавите от Западните Балкани

Черна гора и Сърбия засега са единствените, които имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година. Еврокомисията е готова да започне преговори да присъединяване с Македония и и Албания. Босна и Херцеговина може да стане кандидат за присъединяване, а от Косово се очаква конкретен напредък.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:11, 07.02.2018
Чете се за: 01:22 мин.
По света

За първи път от години насам ЕС ясно заявява, че е готов за ново разширяване. Ако осъществят необходимите реформи и те са необратими, шестте държави от Западните Балкани са добре дошли в съюза, се казва в стратегията. Комисарят по разширяването Йоханес Хан обаче предупреди, че ЕС няма да повтаря грешките си от минали разширявания.

ЕК оповести и шест водещи инициативи с конкретни действия, с които ще подпомага балканските страни. Те са свързани със засилване на принципите на правовата държава, сътрудничеството в борбата с организираната престъпност и тероризма, разширяване на енергийния съюз и понижаване на цените на роуминга. Брюксел ще помага и помиряването и установяването на добри съседски отношения. Европейската комисия ще увеличи значително финансирането на страните от Западните Балкани от предприсъединителните фондове.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: Географски Западните Балкани са част от Европа, Западните Балканите и останалите държави членки на ЕС споделят една и съща история, едно също културно наследство, предизвикателства, интереси и възможности. Днес става ясно, това е и нашето послание, че ние ще споделяме и общо бъдеще. Това е ключовото политическо послание на тази стратегия.

Стратегията Западните Балкани е шанс, но не гаранция, коментира в Белград сръбският премиер Ана Бърнабич.

Ана Бърнабич, премиер на Сърбия: Това е огромен шанс за нас и признание за усилията, които полагаме и успехът, който сме постигнали до този момент. Знаем, че върховенството на закона е важeн проблем, върху който трябва да работим, както и нормализирането на отношенията с Прищина. Това е изцяло в наш интерес и ще го направим, не заради членство в ЕС.
Младен Тригунович, жител на Сараево: Мисля, на първо място се нуждаем от революция. Но революция в начина на мислене, в това да станем по-единни. Още сме с онова назадничаво мислене, в което за нас е важно да спорим дали някой е етнически сърбин, хърватин, дали е християнин или мюсюлманин.
Весна Софтич, жителка на Сараево: Уверена съм, че можем да изпълним условията за членство. Всичко е в ръцете на политиците и на това дали ще бъдем единни и с нашите съседни държави.

Българските власти реагираха позитивно на стратегията. Премиерът Борисов я приветства и заяви, че очаква през май всички заедно да обсъдят как трябва да се продължи процесът. Според държавния глава Румен Радев е важно, че Брюксел избира индивидуален подход към шестте държави.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: В края на февруари председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започва балканска обиколка, която стартира в Скопие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделската комисия в Парламента разглежда вето на президента
Земеделската комисия в Парламента разглежда вето на президента
„Спейс екс“ изстреля най-мощната ракета досега - „Фалкън хеви“
„Спейс екс“ изстреля най-мощната ракета досега - „Фалкън хеви“