НОВИНИ

Марк Рюте: България е постигнала много по пътя към Шенген, но има още работа

Премиерът на кралство Нидерландия Марк Рюте пристигна в София за среща с премиера Бойко Борисов. Рюте поздрави Борисов за изключителното му лидерство и посочи, че България е ключов играч в региона, важна за ЕС и с много добра визия за бъдещето на Западните Балкани и тяхната свързаност. Посочи също ,че страната ни е постигнала много по пътя към Шенген и Еврозоната, но има още работа, която трябва да бъде свършена. Българският премиер се съгласи, че има още много какво да направим, но вярва, че ще постигнем добри резултати.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева БТА
22:03, 06.02.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Подкрепяме България да се присъдени към Шенген и оценяваме положените усилия, но се иска да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България. Това каза пред журналисти днес в МС Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия след работна среща с премиера Бойко Борисов в София.

България е изпълнила всички критерии по отношение на Еврозоната - има още малко да се направи и съм убеден, че страната ще постигне и това, каза Рюте.

България върви съвсем ясно в правилната посока, подчерта той. Единният пазар на ЕС е изключително важен и трябва да се положат усилия за неговото развитие, каза премиерът на Нидерландия. През 2016 година това беше ключова тема и ние подчертахме, че единния дигитален пазар ще доведе до повече работни места.

"Аз харесвам този мъж и той харесва мен", каза Рюте като се обърна към Бойко Борисов.

Бойко Борисов посочи, че Холандия е инвеститор номер едно в България с инвестирани над 7,1 млрд. евро. Това значи, че имаме пълното доверие на холандския бизнес, каза Борисов.

Трябва да си довършим домашното по борбата с контрабандата, те имат да ни догонват в това отношение, трябва да си имаме пълно доверие и още повече инвеститори да дойдат в България, каза българският премиер. Поговорихме си и за Западните Балкани, за Турция и за свързаността в региона. Имаме си доверие и разбиране - днес ЕК даде горе-долу знак за перспективата на Балканите, каза той. Надявам се за Чакалнята на Еврозоната и за Шенген, добави Борисов. Има много теми, за които сме говорили и ще продължим да говорим. За един месец в ЕС се счита, че България има успешно председателство на Съвета на Европа. Искаме да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава, която пази Шенгенската граница, спазва върховенството на закона и генерира стабилност, каза Бойко Борисов.

Рюте поздрави Борисов за изключителното му лидерство и посочи, че България е една от най-бърза растящите икономики в ЕС. Вие сте и ключов играч в региона, България е важна за ЕС, посочи Рюте. ЕС предоставя защита и просперитет , но хората трябва да ги виждат по-често в ежедневието си, посочи той. Всички трябва да постигнем баланс по отношение на солидарността на хората , търсещи убежище. Както Борисов казва трябва да търсим решение на корена на проблемите, допълни Рюте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската прокуратура обискира обекти на Ауди
Германската прокуратура обискира обекти на "Ауди"
Двама души са загинали, а над 100 са ранени след земетресението в Тайван
Двама души са загинали, а над 100 са ранени след земетресението в Тайван