НОВИНИ

БНТ-Русе помогна на онкоболна жена да си намери личен лекар

БНТ-Русе помогна на 64-годишна жена с онкологично заболяване да си намери личен лекар, след като повече от месец беше в безизходица заради здравната ни система. Медиците я отпращат един след друг , за да не ненадвишат лимита си от 2 500 пациенти. След като екипът ни запозна със случая Здравната каса в Русе, днес жената се свърза с новия си личен лекар.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Андрей Кючуков
20:42, 06.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Преди три дни в новините ви разказахме за невъзможността на Славея Йорданова от Русе да се пребори с административните неуредици на здравната система. Тя е с миеломна болест и се нуждае от направления за специалист, заради честите ѝ изследвания и животоподдържащи процедури. Когато през януари влиза в болница, Славея случайно научава, че личният ѝ лекар е починал още в края на 2017 година. Започва да търси друг, но мисията се оказва невъзможна. Всички медици, които е потърсила са ѝ отказали с мотива, че пациентските им листи отдавна са запълнени.

Славея Йорданова: "Без личен лекар не можеш да си вземеш и едно обикновено направление, например за пълна кръвна картина. Аз не мога да отида без направление номер 7 в Специализираната клиника по хематология в София. Там се лекувам."

След като екипът ни се свърза със Здравната каса в Русе, директорът Калоян Копчев се зае лично да потърси личен лекар на Славея.

Славея Йорданова: "С удоволствие вече ви съобщавам, че нещата се изгладиха. Лично г-н Копчев ме заведе още сутринта след интервю на вашите колеги по БНТ 2. Записах се при д-р Божидар Николов. Той бе достатъчно вежлив, прие ме, даде ми насоки."

За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и в момента са 103-ма. Това е и причината да отказват да записват нови пациенти,защото са достигнали лимита от 2 500 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минералната баня в Овча купел отваря врати за посетители и наука до две години
Минералната баня в "Овча купел" отваря врати за посетители и наука до две години
Все още няма коалиционно споразумение и ново правителство​ в Германия
Все още няма коалиционно споразумение и ново правителство​ в Германия