НОВИНИ

Земетресение стресна Асеновград и Пловдив, щети и пострадали няма

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано тази нощ на 2 километра от Асеновград. Било е усетено силно и в Пловдив, и по високите етажи в София. Няма щети и пострадали. Обзор по темата до сега - от преките включвания на Антоанета Чакандракова от Асеновград и Тереза Ставрева от Сеизмологичния институт в БАН.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева Антоанета Чакандракова
09:01, 22.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Земетресението е събудило Асеновград, Пловдив и високите етажи на София 20 минути преди 2 часа след полунощ.

Сабинче Алиева Като се събудихме, беше 2 без 20. Усетихме го силно.

Тинка Ташева: Нещо почна да бумти силно и след това всичко се залюля. Уплаших се много.

Над 20 вторични труса са регистрирали от БАН.

Валентина Протопопова- дежурен сеизмолог: Вероятно ще има вторични трусове. Съветът ми е да не се притесняват. В момента, в който усетят трус, първото нещо, което трябва да направят, е да се предпазят - да се скрият под каса на врата на носеща стена или под здрава маса. Хубаво е да разчистят кревата си от предмети, лавици с падащи предмети и т.н..
;

Земетресението е усетено най-силно в Пловдив, Първомай и Асеновград, защото епицентровете са два - около Асеновград и Първомай, предаде репортерът на БНТ Антоанета Чакандракова. Вторият епицентър е бил до село Момино.

Имало е още два затихващи труса, но те са били с по-малък магнитуд. Няма паника сред населението, няма и щети и пострадали.



;

От БАН съобщават, че е възможно през следващите дни да има още трусове, но под 5 по Рихтер, които не могат да предизвикат щети.

;

При земетресението и последвалите вторични трусове няма нито пострадали, нито нанесени материални щети. Това каза зам. кмета на Асеновград - Петър Бояджиев.

Петър Бояджиев - зам. кмет на Асеновград: Ако получим сигнали ще сформираме комисия и ще направим оглед. Радостното е, че към тази част нямаме такива сигнали.

Земетресение от близо 5 по Рихтер е имало тази нощ и в съседна Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти за индекса за корупция: Не можем да говорим за субективно усещане
Експерти за индекса за корупция: Не можем да говорим за субективно усещане
10 гръцки политици ще бъдат съдени за корупция
10 гръцки политици ще бъдат съдени за корупция