НОВИНИ

9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите

9 фирми за бързи кредити продължават да нарушават законите и затова Комисията за защита на потребителите е започнала колективни дела срещу тях.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска оператор: Борис Сотиров
20:40, 26.02.2018
6174
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Димитър Маргаритов, председател за Комисия за защита на потребителите: Най-честите нарушения на фирмите за бързи кредити са въвеждане на допълни такси, спестяване на важни условия по кредита, заблуждаваща реклама и налагане на ограничения. Според данните на Комисията за защита на потребителите, хората масово са принуждавани да плащат повече отколкото разрешава законът.

Димитър Маргаритов: От 2014 г. законодателството е доста рестриктивно и то не допуска сумата, която връщате по един такъв кредит да бъде повече от 50% върху главницата на годишна база като разход.

За нарушение се счита и искането да бъде плащана лихва за целия период дори при предсрочно погасяване на заема. За последната година търсенето на бързи кредити се е увеличило с 12%, в същото време обаче намаляват необслужваните заеми, отчитат от комисията.

Димитър Маргаритов: Съветът ми е да не се хвърляме на първата оферта изкушени от това, че има в рекламата някакъв нулев процент, който участва в рекламата, но не е съвсем ясно дали важи за целия период на кредита и на неговото издължаване.

Първо, потребителите трябва да сравняват оферти, второ да изискват т.нар. европейски стандартен формуляр, който съдържа всички финансови данни за кредита и трето при съмнения за нарушения веднага да сигнализират Комисията.

Глобите, които налага Комисията са до 30 000 лева за първо извършено нарушение и до 50 000 при повторно. Хората, които имат проблеми и с потребителски кредити от банки, също могат да се обръщат към Комисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: ЕС приветства решението на СС на ООН за прекратяване на огъня в Сирия
Захариева: ЕС приветства решението на СС на ООН за прекратяване на огъня в Сирия
Сърбия е днешната спирка от обиколката на Западните Балкани на Жан-Клод Юнкер
Сърбия е днешната спирка от обиколката на Западните Балкани на Жан-Клод Юнкер