НОВИНИ

Затягат контрола върху забраната за тютюнопушенето в заведенията

Забраната за тютюнопушене вече масово не се спазва, алармират от сдружение "България без дим". Тя е действала ефективно само няколко месеца, признават и от контролиращите институции, след което са намерени много вратички в закона. Междуведомствената работна група, натоварена със затварянето им, обяви, че е готова с предложения за промени в Закона за здравето. Предстои да бъдат публикувани и обсъден, но точни срокове няма.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:33, 26.02.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Голям проблем е падането на актовете в съда. Причината е, че често актовете се съставят на управителя, а това не е регламентирано от закона.

А той е човекът, който по време на нарушението е там и отговаря за спазване на изискванията от самия обект и когато ти му съставиш глоба като физическо лице, при това положения пада актът в съда.

Сдружение "България без дим " от 2012 година са внесли в Министерството на здравеопазването и Народното събрание няколко предложения за подобряване на контрола на забраната за тютюнопушене, но засега без резултат. Една от мерките е да се затварят заведенията с повече от два акта.

Защото и сега сме свидетели на заведения и обекти с над 10-12, които си ги плащат и не спират да пишат. Другото е в контрола да се включат и други контролни органи, които така и така влизат в обектите - БАБХ, Инспекцията по труда, кметовете чрез инспектората и МВР.

Друго предложение е да се регламентира по-добре какво значи закрито пространство, защото така наречените пушални, стъклени или от плексиглас, постоянно са в спор с контролния орган дали са в нарушение или не. От министерството на здравеопазването още не се ангажират кога проектът за изменение на Закона за здравето ще бъде качен на сайта на ведомството, за да бъдат подложени на обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе предлагат посаждане на мартеница
В Русе предлагат посаждане на мартеница
200 работодатели в Благоевград са участвали в анкетите на Агенцията по заетостта
200 работодатели в Благоевград са участвали в анкетите на Агенцията по заетостта