НОВИНИ

"Салонът на музеите" събира най-доброто от културното наследство на България

Експонати, пана и макети представят по нетрадиционен начин културното наследство на България в НДК. "Салонът на музеите" събира на едно място най-доброто от фондовете на музеите в цялата страна. Събитието е част от културната програма на европредседателството, а след няколко дни ще бъде посетено от министрите на културата на страните членки на Европейския съюз.

Айше Сали
от Айше Сали оператор: Недялко Данов
19:20, 26.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Пътуване назад във времето. Но не само чрез находките, достигнали до нас, а благодарение и на най-новите технологии. Поставянето на специалните очила те кара да се чувстваш сякаш наистина си в коридорите на двореца в Плиска, в тронната зала те очаква хан Омуртаг, а след минути се появява още информация за мястото, където се намираш. Модерната историческа разходка е част от представянето на Регионалния исторически музей в Шумен на "Салон на музеите" в НДК.

Михаил Върбанов, Регионален исторически музей - Шумен: Нашето приложение е уникално с това, че можеш да се докоснеш до миналото. В Европа има в 2-3 музея с очила за виртуална реалност, но там е по-скоро разходка на залите и експонатите, а тук можеш да се потопиш в историята на Плиска.
Амелия Гешева, зам.-министър на културата: Нашите общи усилия ще допринесат за това да пазим и популяризираме културното наследство. Това е мисия не само на хората от музеите, това е мисия на всички българи.

Макет на родната къща на Иван Вазов, пана със златни тракийски съкровища и оригинални съдове са част от експозициите в НДК. Тук след няколко дни евроминистрите на културата ще бъдат посрещнати от урок по тъкане на стан и от шевици, които вече познават от логото на Европредседателството. На този фон някои от музеите решиха да се представят с макети на моруна или мамут, други пък избраха подаръци от далечен Китай. 25 000 лв. са отпуснати за изпълнението на проекта, а салонът на музеите ще бъде отворен за граждани от 3 до 5 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 работодатели в Благоевград са участвали в анкетите на Агенцията по заетостта
200 работодатели в Благоевград са участвали в анкетите на Агенцията по заетостта
Студенти от Нов български университет свирят заедно със Софийската филхармония
Студенти от Нов български университет свирят заедно със Софийската филхармония