НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Новите кино заглавия

Отличниците на европейското кино идват при нас. Филмовите дни ЛУКС започват тази вечер в Дома на киното.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
10:49, 30.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Носителят на наградата ЛУКС е „Жена на война”. Това е изборът на евродепутатите за 2018-та. Филмът на исландския режисьор Бенедикт Eрлингсон залага еко теми, преплетени с емоционална житейска линия и интересни музикални моменти. Силните жени са в центъра и на другите филми-финалисти от селекцията за наградата на Европарламента - документалният "Другата страна на всичко" на сръбската режисьорка Мила Турайлич и "Стикс" на австриеца Волфганг Фишер.

Български актьор стана част от новия продуцентски проект на Стивън Спилбърг. Димитър Маринов влезе в ключова роля в „Зелена книга”, режисиран от Питър Фарели. Българският актьор, който е на ти с цигулката успява само за пет дни да научи и партиите за чело, за звездната роля. Филмът потегли премиерно отвъд океана, стискаме палци и за Оскарите.

Изабел Аджани и Венсан Касел грейват в „Светът е твой”. Ще го видим тази вечер, в специалната прожекция на Киномания.

Екшън комедията на Ромен Гаврас направи световна премиера на 15 август, а преди това изненада приятно критиката в Кан. „Светът е твой” събира нетипични герои и отношения между тях. Франсоа иска да стартира бизнес, но амбициите го препращат към дилърски занимания. А майка му има не по-малко пороци. За да се справи с проблемите, Франсоа ще събере странна банда - предимно от роднини и приятели.

Първата българска коледна комедия вече е на екран. „Смарт Коледа” - под режисурата на Мария Веселинова вече ни подготвя за празниците. Кръстю Лафазанов е Дядо Коледа, а Калин Врачански - ръководи работилницата за подаръци, като Работливко. Стефания Колева и Пенко Господинов ще видим като родители на малкия Марти, който иска да вкара новите технологии в подаръчните процеси. Но ще трябва да се пребори с Работливко, който се противопоставя на модернизацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуван е лидерът на опозицията в Черна гора Небойша Медоевич
Арестуван е лидерът на опозицията в Черна гора Небойша Медоевич
Украйна забрани на руснаци от 16 до 60 години да влизат в страната
Украйна забрани на руснаци от 16 до 60 години да влизат в страната