НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

"Световете на Яворов" през погледа на Катя Зографова. Магически стъклени сюжети в галерия Евдокия АРТ глас. Легендата Биле Аугуст ще бъде специален гост на София Филм Фест. „Балканска рапсодия” на Виво Монтана вече има и видео история.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
12:58, 09.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

"Световете на Яворов" през погледа на Катя Зографова. Едноименната книга разкрива необятните светове на гениалния поет – любовта, страстите и загадките, каузи, стихове. Представя и професионалните находки на авторката, която от 25 години работи в Националния литературен музей. В ролята на литературен детектив достига нови следи за скрити приятелства и архиви.

Изящен албум ще събере магическите стъклени сюжети. Официалната премиера е на 6 март в галерия Евдокия АРТ глас. Пространството ще изпълнят и стъклените скулптури на на Хари Арабян, Никола Енев, Боби Коруджиков и Юрий Василев.

Легендата Биле Аугуст ще бъде специален гост на София Филм Фест. Ще представи новия си филм „Щастливеца Пер”, по романа на датския нобелист Хенрик Понтопидан.
В София носителят на две Златни палми и Оскар ще покаже класиката „Пеле Завоевателя“ един от последните му филми „Безмълвно сърце“ и най-новия - „Щастливеца Пер”. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение. „Романът е проницателно изучаване на морала и етиката“, категоричен е Биле Аугуст за „Щастливеца Пер”.

„Балканска рапсодия” на Виво Монтана вече има и видео история. След любопитния вариант на народната песен в нова оркестрация - „Пустоно лудо/Илюзия” идва „Балканска рапсодия”. Клипът към авторската композиция на етноджаз формацията потегля премиерно. Видеото е заснето в Мерсин, Турция по време на участието във фестивала „Citrus“, под режисурата на Денислав Маринов. Музиката и аранжиментът са на Марио Методиев от бенда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаите на морбили в страната са 94
Случаите на морбили в страната са 94
„Италианката в Алжир“ оживява на сцената на Старозагорската опера
„Италианката в Алжир“ оживява на сцената на Старозагорската опера