НОВИНИ

Нюанси от Матера на изложба в Пловдив

Увеличава се интересът на италианските туристи и предприемачи към България, след като Пловдив стана Европейска столица на културата. Това стана ясно по време на откриването на изложба, представяща съхраненото минало на град Матера - другата столица на културата за 2019 година.

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 09.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
Още

С изложбата „Нюанси от Матера" Италианският културен институт представи в Балабановата къща в Пловдив 22-годишната студентка по фотография и фотожурналистика Дениз Мацарела. Черно-белите й фотоси са запечатали спящия град и пробуждането на италианската столица на културата.

Дениз Мацарела- автор на изложбата „Матера- нюанси": За мен Матера беше непознат град. С тези снимки аз също успях да се запозная с града и хората, къщите, архитектурата и всичко онова, което ме впечатли.

Виждането на младата авторка за Матера е предпочетено сред други проекти, обяви директорът на Италианския културен институт.

Луиджина Педди- директор на Италиански културен институт- София: В изложбата ни впечатли преходът на нощта към сутринта, тази връзка между черното и бялото. Това показва двойната символика в Матера и Пловдив- изстраданото минало на двата града и светлината в бъдещето им.
;

Изборът на български град за столица на културата вече води до ръст на италианските туристи и инвестиции обяви почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе ди Франческо, който е и заместник-председател на Асоциацията на италианските предприемачи в България.

Джузепе ди Франческо- почетен консул на Италия в Пловдив: В момента над 100 италиански инвеститори са решили да инвестират в различни сектори на индустрията на Пловдив и областта. И интересът се увеличава- туризма и културата са различни аспекти от икономическото развитие.

Обменът между Матера и Пловдив ще продължи с проект на Италианския културен институт за създаване на филмова музика. Беше обявен и конкурс за заснемане на архитектурното и културно наследство на Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домът на Антъни Хопкинс е застрашен от свлачище
Домът на Антъни Хопкинс е застрашен от свлачище
„България през поколенията“: Изложба на деца и възрастни от социални домове
„България през поколенията“: Изложба на деца и възрастни от социални домове