НОВИНИ

Миню Стайков остава в ареста

Миню Стайков остава в ареста реши, Специализираният наказателен съд. Решението е във връзка с второ разследване срещу алкохолния бос за злоупотреби със средства от европейските фондове. На разпит като свидетел разследващите са призовали и земеделския министър Румен Порожанов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:45, 07.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Според защитата на Миню Стайков новото разследване срещу него е само, за да бъде държан в ареста, а не пуснат след като изтече максималният срок от осем месеца задържане по другото дело - за нелегално производство на цигари и данъчни престъпления. Адвокатите и бизнесменът твърдят, че причините за задържането му са различни от законовите.

Лъчезар Таков, адвокат: Едните са икономически, а другите са политически. Вие си отговорете по какви причини, но аз смея да твърдя, че заради правни съображения той няма за какво да бъде задържан.

Съдът обаче прие, че има доказателства, които уличават Стайков в злоупотреба с европейски средства. Според прокуратурата по програмата за подпомагане на земеделски производители, чрез подставени лица, алкохолният бос е получил одобрение за финансиране с 11 милиона лева при максимален лимит от 2 милиона.

Ангел Кънев, прокурор: За изграждане на оранжерии на едно и също място в община Долни Чифлик, за които свидетеля изрично е казал, собственик на земи, че не знае за такова нещо и не е давал разрешение, въобще няма започнало изпълнение по проектите, липсва дори уведомителна табела.

Според прокуратурата схемата е изградена от фирми регистрирани на младежи от Карнобат и Сливен, чиито родители са служители на Миню Стайков. На всички тях бизнесменът отпускал заеми със заверени пред Нотариус договори и така поемал контрола върху фирмите.

Ангел Кънев: Освен това по същия начин със същата схема по програмата за Конверсия на лозята са поискани почти 7 милиона и са получени повече от 5 милиона лева, а лимита е 3 милиона за едно лице или за свързаните с него фирми.

Има подозрения, че двете схеми са подпомагани от служители във фонд "Земеделие" и е възможно да има още обвиняеми. По казуса с парите усвоени от Миню Стайков има и разследване на ОЛАФ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания остава в плен на емоциите около новото кралско бебе
Великобритания остава в плен на емоциите около новото кралско бебе
Две жени са откарани в болница след верижна катастрофа в Пловдив
Две жени са откарани в болница след верижна катастрофа в Пловдив