Румен Петков, АБВ: Правим стъпки за взаимодействие с БСП на местните избори

Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори. Правят се сериозни стъпки в тази посока и има сериозна възможност в немалко общини да се печеливши решения. Това заяви в "Още от деня" лидерът на АБВ Румен Петков.

от БНТ
18:47, 22.07.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

На въпрос дали се очаква взаимодействие между АБВ и БСП на предстоящите местни избори Румен Петков отговори утвърдително.

Румен Петков: Мисля, че да и се правят сериозни стъпки в тази посока. Това е голяма възможност левицата да се върне на сериозната карта на местното самоуправление. За първи път от създаването си левицата няма областен кмет и това е много лошо. Мисля, че има сериозна възможност в немалко общини да намерим силни, пешеливши, добри на първо място за гражданите, решения. Всичко е въпрос на разговори.

Името "Коалиция за България" няма да остане за местните избори, защото не във всички общини има регистрирани всички партии от коалицията.

Според Румен Петков президентът с право наложи вето на текстове за безлимитното финансиране на партиите от страна на бизнеса. Но е грешка, че не е наложил вето върху финансирането от 1 лев.

"Защото по този начин ние като държава казваме, скъпи политици и партии, продавайте се според силите и тежестта си", каза Петков.

АБВ ще оцелее трудно с намалените субсидии, защото се финансира от членове и симпатизанти от членския внос и доброволни дарения на тези, които имат по-големи възможности.

"Аз съм притеснен от финансовото ни състояние, но то не е повод за драма. Виждам енергия в хората и както се казваше в онази песен - "Не всичко е пари приятелю", каза Петков.

Като бивш вътрешен министър Румен Петков коментира и пробива в НАП, където според него не е провеждана систематична работа по контрол и по гарантиране на ефективността.

"Очевидно е, че част от хората, които персонално носят отговорност, са се издънили, очевидно е че проблемът е системен. Но трябва да сме наясно, че такива издънки стават и във всички страни" .

Петков не приема извинението на финансовия министър, защото по думите му извинение без носене на отговорност не става.

По отношение на сделката със САЩ за изтребителите F-16 Румен Петков заяви, че висят няколко въпроса и ще ще платим много повече.

Румен Петков: Парите са несравнимо повече, които ще платим. Ние ще пратим огромни пари за резервните части, защото те са от държави извън ЕС и ще плащаме мита. Договори се едно окастрено въоръжение - 12 ракети. Никой не казва колко ще платим за поддръжката за ремонта, за възстановяването, за гарантирането на летателните способности на сега използваните самолети и МИГ и СУ. И нещо, което не знам защо не се коментира от експертите - разликата в плащането на летателните часове за 20 пилота за тези машини отива на около 8 млн. долара годишно за F-16 в повече в сравнение с европейските самолети. Тези пари ще ги плащаме ние. От тези въпроси се бяга. Генералният въпрос е - тази година трябва да приключи стратегическият преглед на националната сигурност и отбраната - защо не чакаме да приключи и да вземем решение. Бягаме пред вятъра. Аз много се плаша, че накрая цената на тези 2 млрд и 640 млн. може да се окаже една снимка на нашия премиер с президента Тръмп. Това ще бъде най-скъпата снимка в историята не на България, а не света.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приемлив жребий за четирите български отбора в Лига Европа
Приемлив жребий за четирите български отбора в Лига Европа
Проф. Герджиков: Единодушното издигане на Гешев ми дава надежда
Проф. Герджиков: Единодушното издигане на Гешев ми дава надежда