НОВИНИ

Свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки за последните дни

Само за седмица свинското месо поскъпна с 19 стотинки за килограм на едро, сочат данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Според свиневъдния бранш, една от причините е кризата с Африканската чума. В Българската агенция по безопасност на храните днес отново имаше среща с представители на сектора, които представиха вижданията си как да бъде решен проблема с болестта.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:22, 22.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Средната цена на килограм свинско в момента е 7,60 лв. В сравнение с миналата година месото е поскъпнало със 7 стотинки, а от миналия месец - с 19. От свиневъдния бранш прогнозират, че тази тенденция не просто ще се запази, но и заради проблема с чумата ще се усети чувствително от потребителите.

Венцислав Славов - управител на на свинекомплекси: Това със сигурност ще доведе до поскъпване на цените на свинското. Не мога да се ангажирам с някакви прогнози, но мисля, че до края на годината, ако случаите на чума продължават с тези темпове, до края на годината това нещо ще се усети.

Свиневъдите признават, че са меко казано притеснени от проблема с Африканската чума. И големите ферми се чувстват застрашени от фалити, а много хора се страхуват да не загубят работата си. От бранша казаха,че в някои райони местната власт спъва прилагането на превантивните мерки.

Венцислав Славов: Кметовете не изявяват желание да помагат, крият се прасета. Просто ситуацията е много усложнена и не знам колко време въобще ще бъде нужно на службата да се справи с този проблем.

На поредната си среща днес в Българската агенция по безопасност на храните представиха конкретните си искания за превантивни мерки от страна на компетентните власти.

Венцислав Славов - управител на на свинекомплекси: Нашите искания са по най-бързия начин ликвидиране на прасетата в заден двор, пак казвам - нерегистрираните прасета, и намаляване на популацията на дивите свине, защото това са източниците, от които ние можем да пострадаме и заболяването да влезе в нашите ферми.

От бранша засега се въздържат да дават категорична оценка на направеното от институциите до момента - според тях са предприети редица мерки за решаването на проблема, но има още работа за вършене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Лунна мисия
ДРУГИТЕ новини: Лунна мисия
Илиана Раева избухна: Докога ще се самоунищожаваме?!
Илиана Раева избухна: Докога ще се самоунищожаваме?!