ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки за последните дни

Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Само за седмица свинското месо поскъпна с 19 стотинки за килограм на едро, сочат данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Според свиневъдния бранш, една от причините е кризата с Африканската чума. В Българската агенция по безопасност на храните днес отново имаше среща с представители на сектора, които представиха вижданията си как да бъде решен проблема с болестта.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Средната цена на килограм свинско в момента е 7,60 лв. В сравнение с миналата година месото е поскъпнало със 7 стотинки, а от миналия месец - с 19. От свиневъдния бранш прогнозират, че тази тенденция не просто ще се запази, но и заради проблема с чумата ще се усети чувствително от потребителите.

Венцислав Славов - управител на на свинекомплекси: Това със сигурност ще доведе до поскъпване на цените на свинското. Не мога да се ангажирам с някакви прогнози, но мисля, че до края на годината, ако случаите на чума продължават с тези темпове, до края на годината това нещо ще се усети.

Свиневъдите признават, че са меко казано притеснени от проблема с Африканската чума. И големите ферми се чувстват застрашени от фалити, а много хора се страхуват да не загубят работата си. От бранша казаха,че в някои райони местната власт спъва прилагането на превантивните мерки.

Венцислав Славов: Кметовете не изявяват желание да помагат, крият се прасета. Просто ситуацията е много усложнена и не знам колко време въобще ще бъде нужно на службата да се справи с този проблем.

На поредната си среща днес в Българската агенция по безопасност на храните представиха конкретните си искания за превантивни мерки от страна на компетентните власти.

Венцислав Славов - управител на на свинекомплекси: Нашите искания са по най-бързия начин ликвидиране на прасетата в заден двор, пак казвам - нерегистрираните прасета, и намаляване на популацията на дивите свине, защото това са източниците, от които ние можем да пострадаме и заболяването да влезе в нашите ферми.

От бранша засега се въздържат да дават категорична оценка на направеното от институциите до момента - според тях са предприети редица мерки за решаването на проблема, но има още работа за вършене.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?