НОВИНИ

АБВ: Проблемите в пенсионната система са резултат от промените миналата година

Всички проблеми, които се виждат в пенсионната система сега, са резултат от промените, които бяха направени през миналата година. Така бившият социален министър Ивайло Калфин коментира скандала около новия начин на изчисляване на пенсиите. Калфин отхвърли обвиненията, че хаосът в системата започва, когато той е социален министър в кабинета „Борисов 2“. Що се отнася до предстоящите евроизбори, от АБВ смятат, че широко ляво обединение няма да има, заради нежеланието на ръководството на БСП това да се случи.

Христина Христова
от Христина Христова
18:12, 20.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

През 2018 година са приети 4 промени, свързани с пенсионната система. Две от тях вече отпаднаха - за забраната държавни служители в пенсионна възраст да продължат да работят и за начина на изчисляване на осигурителния стаж, от което правителството сега се отказва.

Ивайло Калфин: Остават още две, които продължават да ощетяват пенсионерите и това са промени, направени в края на миналата година - едната е връщането на тавана за пенсиите - той трябваше да отпадне за новите пенсионери, и втората е застопоряване на коефициента за година стаж на 1,2.
;

Калфин категорично отрече твърдението на Корнелия Нинова, че именно по негово време - през 2015 г. започват и проблемите в системата.

Ивайло Калфин: Ако бяха приети тогавашните предложения на БСП за промени в пенсионната система, до този момент НОИ щеше да е фалирал. И това също мога да го докажа с числа.
;

Въпреки че разговорите с различни леви формации продължават, широка лява коалиция очевидно няма да има на престоящите евроизбори - така пък председателят на АБВ Румен Петков коментира отказът на БСП да се включи в консултации.

Румен Петков: Очевидно, че БСП не желае да се стигне до такъв силен проект. Очевидно, че това ръководство на БСП не желае да свали ГЕРБ от власт.

По-рано, в сутрешния блок на БНТ Румен Петков коментира, че според него Елена Йончева е постъпила некоректно със Сергей Станишев, приемайки да бъде водач на листата на БСП. И би го посъветвал да не участва в предстоящите избори за Европейски парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орнитолози сезират прокуратурата за източването на Шабленското езеро
Орнитолози сезират прокуратурата за източването на Шабленското езеро
МС реши: По 40 лв. великденски надбавки за над 1 милион и 300 хиляди пенсионери
МС реши: По 40 лв. великденски надбавки за над 1 милион и 300 хиляди пенсионери