НОВИНИ

Административният съд в София насрочи нова дата за референдума в "Младост"

Административният съд в София насрочи нова дата за разглеждане на делото срещу отказа на Столичния общински съвет през април да допусне провеждането на референдум срещу презастрояването в район "Младост". Причината - съдебно-техническа експертиза, чиято задача е да покаже точния брой на подписите в подкрепа на местното допитване не е готова.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
21:00, 09.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Това е трети опит на Административния съд да започне работа по същество. Заради жалбоподателите, които изискват нови данни и доказателства заседанието се отложи за трети път. Стана ясно, че все още от Главната дирекция "Гражданска регистрация и Администратовно обслужване" не са посочили с какви мотиви не са зачели за валидни 4600 подписа. Въпреки изричното искане на съда тази информация не беше предоставена и за това заседание.

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост": "Не може да кажеш, че има некоректни данни и в същото време да не ги покажат кои са некоректните данни, в какво се състоят некоректните данни. Това е абсолютна тъмнина."

Иванчева се съмнява в достоверността на информацията заради различни цифри, които дават от Централната избирателна комисия и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Според комисията живеещите в Младост" са 87829, а според регионалното министерство 94176, което е разлика от 6347 души. Според кметът подписката е събрала необходимите 10%, които правят провеждането на референдума задължително.

Георги Георгиев, процесуален представител на Столичния общински съвет: "Независимо какво иска едната страна или другата, важно е какво пише в закона. Страната която го оспорва, Инициативния комитет, трябва да докаже, че написаното в него не е вярно. Докато това не стане няма как да се постигне различен от целения резултат.

Следващото заседание на Административния съд в София е насрочено за 11 май. А дотогава работа по случая започва и прокуратурата и Министерският съвет, които по-рано днес кметът на "Младост" Десислава Иванчева сезира. Според нея данните, които дават от "ГРАО" са с невярно съдържание. От там в писмен отговор до нас отговориха, че проверката на подписите е направена според изискванията. Подробно обясняват на какви условията трябва да отговарят подписалите се, за да бъдат зачетени данните им за валидни. Въпросът ни дали могат да направят справка за минал период остана без отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу сметките за ток във Факултета
Протест срещу сметките за ток във Факултета
 Екатерина Захариева е гост на бала във Виенската опера
Екатерина Захариева е гост на бала във Виенската опера