НОВИНИ

Парламентът прие Закона за банковата несъстоятелност, свързан с казуса КТБ

Законопроектът беше предложен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС и подкрепен от управляващото мнозинство.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
20:02, 09.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според вносителите с промените в закона се цели да се намерят ефективни механизми за събиране на активите на банката, с които да се удовлетворят кредиторите, както и да се пресече вторичното разграбване.

От БСП обявиха , че не подкрепят законопроекта, защото според тях той противоречи на конституцията и законодателството на страната заради действието му със задна дата. Те възразяват и срещу посочването в текстовете името конкретно на КТБ, която била единичен случай, а законодателството трябва да бъде общо.

От ГЕРБ и ДПС отхвърлиха тезите на левицата.

Тодор Байчев - БСП за България: Мисля, че законът е за банковата несъстоятелност общо, а не за КТБ. За съжаление - ретроактивността е белег на извънредно законодателство, каквото не се налага към настоящия момент. Защото несъстоятелността е обявена преди 3 години и половина, а след три години и половина ние се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността.
Хамид Хамид - ДПС: Защитавате едни и същи тези изказани от човека, който ограби парите на българския народ, от един крадец, който се крие в Белград - до вас ли опря този човек, вие ли сте неговия адвокат. Законът наистина е в обществен интерес - повярвайте го. Прочетете го поне.
Данаил Кирилов - ГЕРБ: По отношение на цитирането на конкретна банка в нормативен акт. Това е първата и радостното е единствената банкова несъстоятелност при действието на този закон. И хубаво е че не са 7 банки, а една банка. Тогава щяхте да имате 7 имена.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста външен министър
Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста външен министър
Община Вълчи дол спести за един месец близо 40 хиляди лева от сметопочистване
Община Вълчи дол спести за един месец близо 40 хиляди лева от сметопочистване