НОВИНИ

​Албум с българско участие спечели "Латино Грами"

Съвместният проект "Al Este del Cante" на певеца Арканхел и хора "Нови български гласове" получи Златния грамофон в категорията най-добър фламенко албум. Преподавателят в Нов български университет доц. д-р Георги Петков е аранжьор на песните и диригент на хора. Ето какво разказа той за проекта и световното признание пред Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
18:41, 16.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Съчетаването на фламенко с народна музика може да е странна идея, но запазването и на двата стила в тази смесицата вече е предизвикателство. Така български хор приглася на огнената испанска музика, а "Лале ли си, зюмбюл ли си" звучи в изпълнение на фламенко звезда.

доц. д-р Георги Петков, преподавател в НБУ и диригент на хора: Има и много други български популярни народни песни и не толкова популярни, които съм търсил специално, за да ги напасна към фламенкото, така че всичко да зазвучи в единен художествен образ, все едно така е съществувало през годините и в същото време да покажем една нова музика.

Аранжименти за големия испански певец Енрике Моренте са в основата на приключението, започнало преди 20 години. През 2017 певецът Арканхел записва албума "Al Este del Cante". Проектът с участието на хора Нови български гласове "Еструна" спечели "Златния грамофон" на церемония в Лас Вегас, в една от 49-те категории на престижните "Латино Грами". Освен радост от признанието за диригента на хора, създаден в Нов български университет, наградата е и надежда - че освен към световните сцени, пътищата ще се отворят и за повече концерти в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
CNN спечели дело срещу Тръмп за отнета акредитация
CNN спечели дело срещу Тръмп за отнета акредитация
Белград вече с празнична украса
Белград вече с празнична украса