НОВИНИ

​Алексей Трифонов е новият шеф на Софийския градски съд

След повече от година Софийският градски съд вече има председател. Алексей Трифонов беше избран от Съдийската колегия на ВСС. Загубилият кандидат Евгени Георгиев се усъмни в честността на процедурата и заяви, че двама от членовете на съдийската колегия не е трябвало да участват в изслушването. Най-големият съд у нас остана за дълго без ръководство след изненадващата оставка на Калоян Топалов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:48, 27.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Близо пет часа продължи процедурата за избор на нов председател на Софийския градски съд. Кандидатурата на Алексей Трифонов събра сериозно мнозинство. Той беше избран с девет гласа "за" и четири "против".

Началото на заседанието беше белязано с поискан отвод на двама от членовете на ВСС. Съдия Евгени Георгиев настоя магистрата от парламентарната квота Боян Новански да напусне залата, защото бил изнесъл невярна информация относно декларирането на притежавани от Георгиев акции.

По време на изслушването стана ясно, че друг член на Висшия съдебен съвет, преди да встъпи в длъжност, е убеждавал кандидата Алексей Трифонов да участва в процедурата, което не било редно. Конкретно име не беше назовано.

Съдия Алексей Трифонов: Колегата, който ми каза ,"ако искаш просто помисли" тогава не беше член на съдийската колегия на ВСС. Не беше в смисъл аз ще те подкрепя и така нататък. Просто беше помисли, нищо повече.
Съдия Евгени Георгиев: Други са хората, които могат да номинират или насърчават. За мен има проблем в процедурата. Дали ще обжалвам трябва да преценя.

По време на изслушването избраният председател беше питан и за участието му преди години в ЦИК от квотата на ДПС.

Съдия Алексей Трифонов: Тази сянка с моето участие в ЦИК вече осем години ме преследва и явно до края на живота ще ме преследва. Аз се гордея с моята дейност в ЦИК и искам да ви кажа, че тогава никой не е проявил никакви претенции към моята дейност в ЦИК от всички политически сили.

Трифонов има над 20 години стаж като съдия. Освен член на ЦИК, е бил и зам.-министър на правосъдието в кабинета "Герджиков".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата Украйна - Русия: Не е ясно от кога влиза в сила военното положение
Кризата Украйна - Русия: Не е ясно от кога влиза в сила военното положение
Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение
Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение