НОВИНИ

Алея на българската азбука в Пловдив

Пловдив вече си има своя Алея на българската азбука. 30-те дървени букви са изработени от хора в неравностойно положение и доброволци. Символите красят пешеходната зона до едно от оживените кръстовища в район "Южен".

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:34, 24.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Близо 5 месеца е отнело на доброволците да изработят огромните дървени букви. Символите на българска азбука са оформени в специална работилница в Куклен, където хората в нужда са получили и психологическа подкрепа.

Величка Маринова - председател на Националното сдружение за социално сътрудничество и партньорство: Хората се чувстваха полезни и значими, защото през 2019 г, когато нашия град Пловдив е Европейска столица на културата мисля, че си заслужаваше да направим нещо, с което по някакъв начин да продължим делата на нашите предци.

Идеята за патриотичната инициатива се ражда точно от хората в неравностойно положение. Те забелязали, че повечето надписи в града са изписани на английски език.

Виктор Властанов: Като гледам по магазините какви табели има и всички са написани на латински език. Тук едва ли не е бъкано от чужденци и трябва да си напишем табелите на латински, за да могат специално те да влизат в нашите магазини. Напишете го на български, господа. Ето ги българските букви.

Посланието, което хората искат да отправят с Алеята на кирилицата, е да се пише на български език, както и по-малко да ползваме чужди думи в нашето ежедневие.

Елена Хайтова - писател и дъщеря на Николай Хайтов: Вглеждайте се в българската азбука. Тя е като нашия мозък, без който не можем.

Доброволците са подарили дървените букви на район "Южен" и се надяват те да бъдат опазени от вандалски прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акцентите от празничното шествие в София за 24 май
Акцентите от празничното шествие в София за 24 май
Детският филхармоничен хор с празничен концерт на 24 май
Детският филхармоничен хор с празничен концерт на 24 май