НОВИНИ

Американските военни тренират вече в Полша

През февруари 700 военни от американската Трета бронирана бригада ще потеглят за Румъния и България. Те ще участват в учения в северната ни съседка и в Ново село, но няма да останат за постоянно у нас. САЩ изпрати бронирана бригада в Европа от 6000 военни и 2500 единици бойна техника в рамките на операция "Атлантическа решимост" през януари. Войниците с танкове и бойни машини вече тренират на полигони в Западна Полша - в Жаган и Бореславец. От Висбаден - щаб-квартирата на Сухъпотните сили на САЩ в Европа - предава специалният ни пратеник Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
13:04, 27.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Близо 3500 войници с танкове "Ейбрамс" и бронирани машини "Брадли" пристигнаха на пристанище Бремерхафен в Германия през януари. За 14 дни те преминаха 930 км. и се разположиха в пет точки в Полша в рамките на операция "Атлантическа решимост". Целта е САЩ да подкрепи НАТО-овските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахи от Изток.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ Сухопътните сили на САЩ в Европа: На Срещата във Варшава НАТО взе решение да премине към "сдържане". Всички 28 нации се съгласиха, че това е необходимо. Сдържането изисква увеличаване на способностите ни. Затова виждаме все повече американски войски, които провеждат учения в Балтийските страни, Полша, Румъния, България, Унгария.

В края на февруари в Полша ще пристигнат и 1700-те войници от 10-та авиационна бригада, Ню Йорк.

В началото на февруари от базите си в Дравско Поморске, Жаган, Болеславец, Швиентошуф и Сквержина, военните ще се предислоцират от Балтийско до Черно море. В България и Румъния за учения пристига Първи батальон от 8-и пехотен полк.

Бригаден генерал Кай Рохшнайдер, началник-щаб на Сухъпотните сили на САЩ в Европа: Беше впечатляващо - за 14 дни войниците се предислоцираха от Бремерхафен в Полша. Това е много важно начало. През тази година всички ще бъдем ангажирани с ученията, които ще се проведат в рамките на Атлантическа решителност - от Естония до Румъния и България.

Войниците вече провеждат първите учения. Край Жаган 68-и брониран полк провежда тестове за точност при стрелба с танковете "Ейбрамс" и артилерийските самоходни гаубици Паладин.

Подп. Стив Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада: От 10 дни провеждаме тестовете за точност при стрелба. Показахме бързина при събирането на бойната група и изграждането на необходимата бойна сила. Тренирахме за тази мисия през последната 1 година.

Войниците се учат и как да прикриват бронираните машини "Брадли" в горите край Жаган, сливайки се с терена и ставайки почти невидими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Населението на Германия се е увеличило рекордно заради наплива на бежанци
Населението на Германия се е увеличило рекордно заради наплива на бежанци
ООН не потвърждава, че преговорите за Сирия в Женева се отлагат
ООН не потвърждава, че преговорите за Сирия в Женева се отлагат