НОВИНИ

Андрей Райчев: За България не е изгодно да влиза в Шенген в момента

Струва ми се, че холандският премиер Рюте не ни подкрепи за влизане в Шенген. На България не ѝе изгодно да влиза в Шенген в момента - по-скоро за престиж и завършване на европейската интеграция кандидатстваме. Това обясни в предаването "Денят започва" социологът Андрей Райчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 09.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Шенген и Еврозоната

По отношение на влизането на България в еврозоната, Райчев е категоричен, че страната в момента е в най-добрата си форма за приемане и "ако не се случи сега, ще се отложи много във времето".

Социалният антрополог Харалан Александров се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че влизането в еврозоната би било "крупен успех". Той го определени като много по-важно от приемането ни в Шенген. Логиката е да се инвестират усилията и ресурсите в довършване на битката за еврозоната, обясни той.

Истанбулската конвенция

Споровете и дебатите около Истанбулската конвенция според Андрей Райчев са повишили напрежението между БСП и ПЕС, защото БСП и още няколко социалистически партии в Източна Европа се различават от ПЕС политически. Говорим за несъвместими линии - БПС е против и заема консервативна позиция, а ПЕС - либерална позиция, обясни Райчев. Харалан Александров допълни, че Конвенцията е разделила много институции и общности у нас и даде за пример академичната общност в лицето на БАН и СУ.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Архитектурен шедьовър се руши в Батановци
Архитектурен шедьовър се руши в Батановци
Окончателно: Отказаха участие на 47 руски спортисти и треньори на Олимпиадата
Окончателно: Отказаха участие на 47 руски спортисти и треньори на Олимпиадата