НОВИНИ

Ангелкова: Може да има 30 процента увеличение на руски туристи у нас

След препоръките, отправени към руските туристи да не пътуват в Турция и Египет, руската страна приветства възможността, те да посещават България.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 09.12.2015
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

След препоръките, отправени към руските туристи да не пътуват в Турция и Египет, руската страна приветства възможността, те да посещават България. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на посещение в Москва.

Днес тя се срещна с председателя на руската държавна агенция по туризъм "Ростуризъм" Олег Сафонов, с министъра на туризма на столицата Москва, с представители на най-големите руски туристически браншови организации.

До 3 милиона руски туристи ще търсят нови места за почивка, след като Русия затвори туристическия си поток към Турция и Египет. Според министър Ангелкова България има всички шансове да поеме част от този поток, като генерира 30 процента увеличение на посещенията от Русия идното лято след тазгодишния спад.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Имаме заявено много положително отношение от федералната агенция по туризъм и от московския департамент, приветстват руските туристи да идват в България. Сега изцяло в наши ръце, в ръцете на бранша е да предложи максимално добри туристически продукти, които да могат да бъдат приети с огромен интерес. Защото при нас съотношението на цена-качество е много добро.

Сред мерките за активизиране на туристическия поток от Русия българската страна предвижда да развива детския туризъм, ще бъде създаден специален колцентър за руски туристи. Работи се и по допълнително облекчаване на процедурите по издаване на визи.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Освен безплатните визи, които издаваме към момента на деца до 16 години, обмисляме варианта да издаваме и безплатни визи на пенсионери, на студенти, включително на групи руски туристи, които идват по линия на санаторно-оздравителни програми включително водим разговори за намаляване на общата цена на визата.

Министър Ангелкова коментира посещението си в Москва като своевременно. По време на срещите й руската страна е определила България като стратегически партньор в туристическия отрасъл.

По темата работи Цветана Кръстева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подготвя визови облекчения за руски туристи
България подготвя визови облекчения за руски туристи
Теснолинейката Септември - Добринище на 70 години
Теснолинейката Септември - Добринище на 70 години