НОВИНИ

Железопътни магистрали

Освен с пътни - догодина България ще се сдобие и с първите три "железопътни магистрали"

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 09.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Освен с пътни - догодина България ще се сдобие и с първите три "железопътни магистрали". По тях влаковете ще се движат с до 160 километра в час, а системата за сигурност и насочване ще е автоматизирана. След ремонтите Националната железопътна компания обещава да пътуваме с 30 минути по-бързо. Една от най-натоварените линии в страната - София-Радомир, също ще стане високоскоростна. Наш екип се качи на пътническия влак.

Качваме се във влака София-Радомир. Дневно по линията пътуват 75 000 души. Заради старата линия, обаче, новите влакове "Сименс" се движат с по 60 км. в час. Така 48-те километра се взимат за час и десет минути, а пътниците - логично - искат по-бърз транспорт.

Онези, които се прекачват на Радомир за Кюстендил, пътуват още по-дълго.

Йордан Йорданов : - Колко време се пътува с влака? - Ами бая е, около два часа и половина.

Модернизацията на линията София-Радомир ще започне в началото на 2017 г. Очакванията на НКЖИ са след ремонта влаковете да взимат разстоянието от София до Радомир с 20 минути по-бързо.

Догодина с до 160 км. в час ще се движим и по направленията Пловдив-Бургас, Септември-Пловдив и Първомай-Свиленград.

Иво Янакиев, Национална компания "Железопътна инфраструктура": - Високите скорости, според европейското разбиране, започват от 250 км. в час, ние не правим нищо по-различно. Ние правим едни обикновени жп линии и обновяваме нашата съществуваща. Засега 160 км. в час е една отлична скорост за българските условия.
По-бързите влакове засега няма да вдигнат цената на билета. С ремонта на линиите Радомир-Гюешево и София-Свиленград международните товарни влакове от Западна Европа за Турция ще имат по-бърз коридор през България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората без покрив – предразсъдъци и бъдеще
Хората без покрив – предразсъдъци и бъдеще
В Китай откриха два динозавъра на 180 милиона години
В Китай откриха два динозавъра на 180 милиона години