НОВИНИ

Антон Кутев: Проблемът със социалните разходи не е измислен от БСП

В студиото на „Денят започва“ депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че има добра координация с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, която води до резултати. Той поздрави министъра за вдигането на минималния доход, което ще помогне много на хората с увреждания, но припомни, че това е отколешно настояване на Социалистическата партия. Той заяви, че комуникацията е начинът да се решават проблеми, но изрази мнението, че все пак едва ли ще се постигнат чудеса.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 13.10.2017
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Антон Кутев похвали президента Радев за баланса и разума, който проявява по въпроса с антикорупционния закон и заяви, че собственото му виждане за антикорупционния орган съвпада с това на държавния глава. Той заяви, че по отношение на отнемането на имущество няма голяма разлика между предложенията на ГЕРБ и БСП, но ключовата разлика е в самия орган. По думите му Прокуратурата е доказала, че не може да се справя със случаите на корупция по високите етажи и обвини управлението на ГЕРБ за неработещата антикорупционна система.

Антон Кутев, заместник-председател на ПГ на БСП: Ние искаме да разследваме всички за корупция, а корупцията по високите етажи. Това трябва да става с разследване, защото сегашната система се е доказала като неработеща. Не може органът да се назначава от мнозинството на парламента. Това са трите ключови разлики.
;

Антон Кутев призна, че това държавният глава да назначава ръководителя на антикорупционния орган не панацея за решаването на проблема, тъй като призидентът и кабинетът може да са от една и съща политическа сила, като допълни, че дори президентската институция не е безкрайно независима.

Антон Кутев, заместник-председател на ПГ на БСП: Президентите се сменят и понякога кабинетът и президентът са от една и съща политическа сила. Няма универсално решение, но има решения, които намаляват възможностите да се влияе на този процес. Формулирали сме го така, както смятаме, че ще е правилно. Ще видим къде са възможните компромиси, но смятам, че това, което предлагаме, е смислено, но се отхвърля, защото ще доведе до резултат.
;

Той заяви, че БСП ще разглежда собственото си предложение за Бюджет 2018, но похвали управляващите, че въвеждат част от промените, на които БСП настоява от години. Кутев отбеляза, че поддържа добра комуникация със социалния министър и даде пример с това, че той лично му е обещал да се промени наредбата за изчисляването на индивидуалните потребности за хората с увреждания.

Антон Кутев, заместник-председател на ПГ на БСП: Министърът е наясно и е поел ангажимент и да се промени законът за социални услуги. Факт е, че това са неща, които БСП отдавна е искала. До момента разбиране имаме, но до свършената работа има голям път, но въпросът е дали тези наредби ще постигнат резултати. Факт е, че част от механизмите не работят. Никой няма време да чака една-две години, за да реши проблемите. Сроковете са много кратки и промените трябва да се правят за месеци.

Кутев сравни бедността и факта, че милион и половина души са около или под прага на бедността, с природно бедствие и добави, че заради това са необходими спешни мерки от управляващите, независимо кои са те.

Антон Кутев, заместник-председател на ПГ на БСП Трябва да се действа като при природно бедствие. ГЕРБ са на власт, те да го правят. Склонен съм да правя неполитически компромиси за това и да говоря с тях. Често пъти влизаме в разбирателство по социалните теми. От търсенето на решение до намиране на решение има дълъг път. Дано решенията на министерството са реални. Това е важното.
;

Депутатът от БСП заяви, че първо елитите трябва да реагират на случаи като този с депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, а ако те не го направят е ред на обществото. Той призна, че неразбиране за това как функционират медиите съществува във всяка партия, включително и в БСП, като даде пример с Михаил Михов.

Антон Кутев, заместник-председател на ПГ на БСП: Според мен неразбирането на това как работят медиите коства председателското място на Михов, така че навсякъде има такива грешки.

Кутев даде пример и с депутата от Обединените патриоти Валентин Касабов, който вчера предупреди, че може да „смачкаме“ „депесарски тахтаби“. Кутев отбеляза, че не харесва партията на ДПС, но подчерта, че подобен тон е недопустим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да прекосиш континент със соларен автомобил
Да прекосиш континент със соларен автомобил
Започва мащабен ремонт на Бачковския манастир „Св. Успение Богородично“
Започва мащабен ремонт на Бачковския манастир „Св. Успение Богородично“