НОВИНИ

Арести на неонацисти в Германия

В Германия, прокуратурата е издала заповед за арест на седем неонацисти от Саксония и Бавария. Те са подозирани в създаването на дясноекстремистка група, нарекла се многозначително "Революция Кемниц". Според събраните от разследващите данни мъжете са от средите на неонацистите, скинарите и футболните хулигани. С арестите е осуетен планиран от тях атентат за Деня на обединението. В сряда Федералната република празнува националния си празник. Точно тогава са възнамерявали да атакуват чужденци с полуавтоматични оръжия.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:12, 01.10.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Германското правителство в продължение на две седмици беше парализирано от спор дали през август в източния германски град Кемниц се е стигнало до преследване на чужденци. Сега става ясно, че неонацисти са създали терористична група там. Формалният повод - непредумишленото убийство на германец. Шестима са задържани днес, а седмият вече е бил в ареста.

Фрауке Кьолер, говорител на Федералната прокуратура: Данните сочат, че заподозрените са се събрали за атентати не само срещу чужденци, но и срещу инакомислещи политици. Планирали са да се снабдят с огнестрелни оръжия. Готвели са атаки на 3 октомври, за които са тренирали на 14 септември.

Арестите и разкритията в навечерието на националния празник действат като взрив. След събитията в бившия Карл-Маркс-щадт, шефът на вътрешното разузнаване омаловажи дясноекстремистките инциденти там. В последствие беше освободен. Вътрешният министър, който първоначално го защити, сега е категоричен:

Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия: Положението е много сериозно, иначе правосъдието и полицията нямаше да действат. Това изразява убеждението ни за нулева толерантност към десните радикали и екстремисти.

В контекста на днешните събития депутати в Бундестага припомнят, че на неонацистките демонстрации в Кемниц излизаха и представители на "Алтернатива за Германия". Партията в момента е втора в анкетите, след консерваторите на Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и НАТО за референдума в Македония
ЕС и НАТО за референдума в Македония
Реакцията на Русия за Македония след референдума
Реакцията на Русия за Македония след референдума