Световен месец за борба с рака на гърдата

За шеста поредна година започва кампания за профилактични прегледи и превенция на рака на гърдата. В рамките на Световния месец за борба с коварното заболяване 10 болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора предлагат безплатни изследвания. Жените, които искат, могат да се прегледат до края на октомври. По повод на кампанията тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в розово.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:17, 01.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Профилактичен преглед - най-добрата превенция за коварната болест и начин да се избегне най-лошото - диагностициране с рак на гърдата.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: От 2015 г. точно за рак на млечната жлеза над 14 000 жени вече са прегледани. Имаме открити и диагностицирани, надяваме се на време и в ранен стадий, немалко случаи. Така че сме помогнали на тези жени.
д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ "Света София": Тенденциите в момента са към задържане на заболяваемостта. Може би леко повишаване, но не драматично, не нещо, което да е тревога, а по-скоро нещо, което да ни стимулира, да продължаваме да правим такива кампании.
;

Тревожна статистика, обаче според лекарите, е че все по-млади жени се разболяват, а процентът между 30 и 35 години се е качил двойно в сравнение с миналата година.

Нина: Всеки, който има някакви, дори и дребни проблеми, трябва да си прави на 6 месеца прегледи.
Краси: В противен случай се отива на много дълги процедури с неизвестен край, доста често дори и фатален.
Ева: Можеш да си спестиш 2 години излишни ходения по болници, за да се спасиш след като вече ти е открит.

С помощта на Столичната община кампанията се осъществява целогодишно за различни групи жени.

Средствата са около 350 000 лева. И тъй като често първите симптоми остават незабелязни, лекарите съветват жените след 25 години да се преглеждат поне веднъж годишно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - за
Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - "за"
Пороен дъжд предизвика свлачище при моста за Сарафово
Пороен дъжд предизвика свлачище при моста за Сарафово