НОВИНИ

Световен месец за борба с рака на гърдата

За шеста поредна година започва кампания за профилактични прегледи и превенция на рака на гърдата. В рамките на Световния месец за борба с коварното заболяване 10 болници в София, Пловдив, Варна и Стара Загора предлагат безплатни изследвания. Жените, които искат, могат да се прегледат до края на октомври. По повод на кампанията тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в розово.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:17, 01.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Профилактичен преглед - най-добрата превенция за коварната болест и начин да се избегне най-лошото - диагностициране с рак на гърдата.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: От 2015 г. точно за рак на млечната жлеза над 14 000 жени вече са прегледани. Имаме открити и диагностицирани, надяваме се на време и в ранен стадий, немалко случаи. Така че сме помогнали на тези жени.
д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ "Света София": Тенденциите в момента са към задържане на заболяваемостта. Може би леко повишаване, но не драматично, не нещо, което да е тревога, а по-скоро нещо, което да ни стимулира, да продължаваме да правим такива кампании.
;

Тревожна статистика, обаче според лекарите, е че все по-млади жени се разболяват, а процентът между 30 и 35 години се е качил двойно в сравнение с миналата година.

Нина: Всеки, който има някакви, дори и дребни проблеми, трябва да си прави на 6 месеца прегледи.
Краси: В противен случай се отива на много дълги процедури с неизвестен край, доста често дори и фатален.
Ева: Можеш да си спестиш 2 години излишни ходения по болници, за да се спасиш след като вече ти е открит.

С помощта на Столичната община кампанията се осъществява целогодишно за различни групи жени.

Средствата са около 350 000 лева. И тъй като често първите симптоми остават незабелязни, лекарите съветват жените след 25 години да се преглеждат поне веднъж годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - за
Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - "за"
Пороен дъжд предизвика свлачище при моста за Сарафово
Пороен дъжд предизвика свлачище при моста за Сарафово